Browar z górnobawarskiego Tacherting,
Brąz na European Beer Star 2010 i 2011
Słód jęczmienny 30%, pszeniczny 20%, orkiszowy 20%, żytni 20%, owsiany 10%
Górna fermentacja
Aromat – „pszeniczne” atrybuty, głównie goździk i specyficzne słodowe nuty z piw żytnich.
Barwa – miodowo-herbaciana, wpadająca w pomarańcz, mętne
Piana – umiarkowanie wysoka, kremowa, nie jest zbyt trwała, pozostaje postrzępiona, trochę zostaje na szkle
Wysycenie – dość wysokie, musujące
Smak – słodowy, z wyraźnymi nutami cytrusów, szorstkością żytniego słodu, chlebowością, znowu owocowością – dojrzała papierówka i goryczką na finiszu, łagodną i przyjemnie zalegającą na języku
Treściwość – pełne w smaku
Dla mnie smaczne, przyjemnie i dobrze pijalne. Chętnie kiedyś do niego powrócę, jeśli będzie okazja.
Brąz na European Beer Star 2010 i 2011
Słód jęczmienny 30%, pszeniczny 20%, orkiszowy 20%, żytni 20%, owsiany 10%
Górna fermentacja
Aromat – „pszeniczne” atrybuty, głównie goździk i specyficzne słodowe nuty z piw żytnich.
Barwa – miodowo-herbaciana, wpadająca w pomarańcz, mętne
Piana – umiarkowanie wysoka, kremowa, nie jest zbyt trwała, pozostaje postrzępiona, trochę zostaje na szkle
Wysycenie – dość wysokie, musujące
Smak – słodowy, z wyraźnymi nutami cytrusów, szorstkością żytniego słodu, chlebowością, znowu owocowością – dojrzała papierówka i goryczką na finiszu, łagodną i przyjemnie zalegającą na języku
Treściwość – pełne w smaku
Dla mnie smaczne, przyjemnie i dobrze pijalne. Chętnie kiedyś do niego powrócę, jeśli będzie okazja.