Felsenbräu, Weihnachts-Bier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Felsenbräu, Weihnachts-Bier

Marcowe z browaru w Thalmannsfeld.

Barwa wydaje się nieco zbyt jasna, blado złocista.
    Piana wysoka i długa. Mięsista czapa powoli opada zostawiając na szklance bogate wzorki.
    Aromat słodowy dość wyraźny. Nuta opiekana na niskim poziomie, na granicy wyczuwalności.
    W smaku na pierwszym planie gładka, słodowa, mocna słodycz. W osi czasu ta słodkość przechodzi w rześkie (zwłaszcza w połączeniu z nagazowaniem), i już nieco bardziej wytrawne posmaki, z lekkim, zbyt lekkim, opiekanym podtekstem. Goryczka bardzo delikatna. Piwo mimo wszystko zbyt mało treściwe. Trochę brakuje mu charakteru.
    Nagazowanie jest stosunkowo wysokie.
    Opakowanie jak na zdjęciu. Dość nudne, choć świątecznie ogwiazdkowane. Utrzymane w graficznej i kompozycyjnej stylistyce piw browaru. Nakrętka firmowa. Ekstraktu brak, alkohol 5,2%. Importer podaje na nalepce, że niepasteryzowane. Trudno w to uwierzyć, bo warka z datą 13.04.2013. Za to dodaje: "wspaniałe na świąteczny stół". No to trafiło

Wyjątkowo gładko i bezproblemowo wchodzi. Nic nie gryzie, nie szczypie, nie drapie. To trochę za mało by cieszyć w pełni się takim piwem. Ode mnie 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...