Kircher Brauhaus, Srbske

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

    Kircher Brauhaus, Srbske

    Minibrowar z Drebkau na Dolnych Łużycach koło Chociebuża (Cottbus), który promuje się między innymi tym, że wyprodukował pierwszego ogórkowego radlera, zatem jest jeszcze coś, czego u nas nie wymyślono

    Nazwa nawiązuje do słowiańskich Serbów Łużyckich. Etykieta przedstawia kobietę w ludowym stroju serbołużyckim.


    Alk. 4,8%, ekstrakt ?, w składzie miód, aromat imbirowy i słodziki

    Aromat – słodowość z wyczuwalnym dodatkiem miodu
    Piana – dość wysoka oraz raczej trwała, gęsta, minimalnie pozostaje na szkle
    Barwa – pełne złoto
    Wysycenie – umiarkowane, delikatnie szczypie w język
    Smak – początkowo wyczuwalna słodycz z miodowymi akcentami, dość szybko pojawią się wyraźna goryczka, zalegająca w ustach i lekko ściągająca. Słodycz jednak nie znika i nie do końca harmonizuje z goryczką, dodatkowo jest lekki posmak przypominający imbir.

    Treściwość – wydaje się mocno treściwe, co może być efektem słodzenia miodem i nie tylko nim, pełne.

    Wyraźna słodkość nie do końca naturalna, znana z polskich piw miodowych, którą stara się niwelować goryczka. Jednak brakuje tu harmonii. Nie w moim guście. Bardziej jako ciekawostka etnograficzna.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

    #2
    a tak wygląda
    Attached Files

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      a tak wygląda
      Zupełnie zwyczajnie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X