Minibrowar z Drebkau na Dolnych Łużycach koło Chociebuża (Cottbus), który promuje się między innymi tym, że wyprodukował pierwszego ogórkowego radlera, zatem jest jeszcze coś, czego u nas nie wymyślono
Nazwa nawiązuje do słowiańskich Serbów Łużyckich. Etykieta przedstawia kobietę w ludowym stroju serbołużyckim.
Alk. 4,8%, ekstrakt ?, w składzie miód, aromat imbirowy i słodziki
Aromat – słodowość z wyczuwalnym dodatkiem miodu
Piana – dość wysoka oraz raczej trwała, gęsta, minimalnie pozostaje na szkle
Barwa – pełne złoto
Wysycenie – umiarkowane, delikatnie szczypie w język
Smak – początkowo wyczuwalna słodycz z miodowymi akcentami, dość szybko pojawią się wyraźna goryczka, zalegająca w ustach i lekko ściągająca. Słodycz jednak nie znika i nie do końca harmonizuje z goryczką, dodatkowo jest lekki posmak przypominający imbir.
Treściwość – wydaje się mocno treściwe, co może być efektem słodzenia miodem i nie tylko nim, pełne.
Wyraźna słodkość nie do końca naturalna, znana z polskich piw miodowych, którą stara się niwelować goryczka. Jednak brakuje tu harmonii. Nie w moim guście. Bardziej jako ciekawostka etnograficzna.
Nazwa nawiązuje do słowiańskich Serbów Łużyckich. Etykieta przedstawia kobietę w ludowym stroju serbołużyckim.
Alk. 4,8%, ekstrakt ?, w składzie miód, aromat imbirowy i słodziki
Aromat – słodowość z wyczuwalnym dodatkiem miodu
Piana – dość wysoka oraz raczej trwała, gęsta, minimalnie pozostaje na szkle
Barwa – pełne złoto
Wysycenie – umiarkowane, delikatnie szczypie w język
Smak – początkowo wyczuwalna słodycz z miodowymi akcentami, dość szybko pojawią się wyraźna goryczka, zalegająca w ustach i lekko ściągająca. Słodycz jednak nie znika i nie do końca harmonizuje z goryczką, dodatkowo jest lekki posmak przypominający imbir.
Treściwość – wydaje się mocno treściwe, co może być efektem słodzenia miodem i nie tylko nim, pełne.
Wyraźna słodkość nie do końca naturalna, znana z polskich piw miodowych, którą stara się niwelować goryczka. Jednak brakuje tu harmonii. Nie w moim guście. Bardziej jako ciekawostka etnograficzna.
Comment