Warsteiner, Herb / Double Hopped

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • erudyta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.11
    • 189

Warsteiner, Herb / Double Hopped

Warsteiner Herb to najnowszy produkt browaru z Warstein. Jest to piwo podwójnie chmielone, a na rynek weszło w grudniu 2012 roku.

Poziom alkoholu: 4,8%
    Ekstrakt: 11,6% (wg strony internetowej browaru)

Kolor: jasnozłote, klarowne
    Piana: biała, wysoka, gęsta, mimo, że po chwili tworzą się grube pęcherze, nie opada za szybko, pozostaje do końca
    Zapach: chmielowy z elementami słodu w tle
    Smak: wyraźna chmielowa goryczka, bardzo przyjemna, pozostaje za języku i podniebieniu przez jakiś czas
    Wysycenie: jak dla mnie mogłoby być większe
    Butelka: zielona jak na zdjęciu.

Cena 0,69 €
    Ogólnie piwo dobre, wypiłem je z prawdziwą przyjemnością. Do ponownego zakupu. Polecam.
    Attached Files
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Też ostatnio miałem okazję degustować, niestety nie z kufla bo kupiłem na drogę do pociągu, więc i opis okrojony o doznania estetyczne

piszą że piwo podwójnie chmielone i trzeba przyznać, że czuć to w smaku, gdzie chmiel i goryczka dominują nad płaskim słodowym ciałem. Profil łudząco podobny do Jevera. Smaczne piwo, zdecydowanie lepsze niż ich Verum.
    LP

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2655

Barwa ciemnej słomki. Pełna klarowność.
      Wysoka, strzępiasta piana po nalaniu. Dość szybko redukuje się do nieznacznej szumowinki.
      W zapachu miks słodowo-chmielowy, przy czy te ostatnie mają lekko trawiasty odcień. Mimo wszystko piwo ma niezbyt wyrazisty aromat.
      W smaku otrzymujemy najpierw wyraźną słodową nutę, o mocnej ziarnistej bazie. Potem pojawia się goryczka o ziołowo-trawiastym charakterze. Jak na podwójne chmielone, z podkreślonym w nazwie hasłem "herb" jest nieco zbyt słaba. W posmakach co prawda przez jakiś czas pozostaje, ale oddaje pole chlebowym, lekko drożdżowym nutom.
      Dość wysoko nagazowane z tendencją do podszczypywania w trakcie picia.
      Opakowanie jak u erudyty. Przemyślane. Mnie się ta kompozycja bardzo podoba. Współgra ze skunksową zieloną butelką i nadaje trochę takiego wrażenia ekskluzywności produktu.

Piwo dość przyzwoite, choć spodziewałem się większego chmielowego kopa. Według mnie zasługuje na 7,5 w skali 1-10.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Aleksandros
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 352

Kolor: Jaśniutki, słomkowy. Piwo jest klarowne. 3,5
        Piana: Średniowysoka o niejednorodnej strukturze. Szybko opada do warstewki. 3
        Zapach: Na początku lekki skunks (zielona butla, a jakże). Potem słodowo-chmielowy. Niezbyt mocny, ale trawiasto-ziołowy chmiel da się bez kłopotu wywąchać. 3,5
        Smak: Lekko słodowy, po chwili dociera spora goryczka, ale raczej łodygowa. Mam wrażenie, że w stosunku do normalnego Warsteinera Premium Verum zwiększono po prostu ilość chmielu goryczkowego (czytaj: ekstraktu chmielowego), a w aromat nie zainwestowano zbyt wiele. Piwo jest mocno wodniste. Po przełknięciu goryczka długo zalega w ustach, z sekundy na sekundę przekształcając się w nieprzyjemną gorycz. 3
        Wysycenie: Dość wysokie. Dla mnie ciut za mocne. 4
        Opakowanie: Estetyczne, ale nie podano ekstraktu ani dodatkowych informacji o piwe. Minus za zieloną butelkę. 4
        Uwagi: Nie podeszło mi. Wodniste i nieprzyjemne na finiszu. Piwem podobnym w odbiorze, ale o klasę lepszym jest Jever.

Comment

• yaro74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2089

Kolor jasnozłoty.
          Piana średniowysoka, niezbyt trwała.
          Zapach: słód, chmiel (ziołowo-trawiasty lub odwrotnie) niezbyt intensywny. Spodziewałem się więcej chmielu w zapachu.
          Smak: chmiel, słód, średnia goryczka, dość przyjemna.
          Wysycenie trochę za wysokie.
          Piwo niezłe, chociaż trochę mi brakuje mocniejszej ziołowej chmielowości. Zgadzam się, że jest podobne do Jevera, ale gorsze od niego.
          Ocena 3,5

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6471

Piana - średnia /grube bąble/ dłużej niepełna warstewka.
            Barwa - bardzo jasno słomkowo złota.
            Aromat - ziołowość, chmiel.
            Gaz - średni.
            Smak - chmielowość, ziołowość na zbożowym słodzie.

Piwo ożywia i orzeźwia. Mocna dobra goryczka "robi robote".

Takie powinno być wszędzie w lodówkach... jak u Niemca
            Attached Files

Comment

• AaLeX
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛
              • 2011.07
              • 682

Zgadzam się z Javoxem. Piwo posiada bardzo silną goryczkę, bardzo dobrą pianę, naprawdę bardzo dobre. Polecam każdemu do spróbowania. Od niedawna mieszkam w Niemczech i degustuje tutejsze piwa i na razie muszę przyznać że pozytywnie mnie zaskakują.

Comment

• Javox
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6471

Double Hopped

Miałem już zakładać nowy wątek ale sprawdziłem parametry i myślę że trza to piwo opisać tu... znaczy dopisać coś

Herb zmieniło się tylko na Double Hopped.

Patrząc na mój opis z przed roku to zmian nie ma... tylko puszka a właściwie grafika zmodyfikowana.

Podtrzymuje swoją ocenę
                Attached Files

Comment

• slyboots
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2014.03
                  • 292

PIANA: Obfita, lecz szybko opada i delikatnie oblepia szkło

KOLOR: złoto, słomkowy

ZAPACH: słód, chmiel, ziołowość, delikatnie alkohol, chmielowa metaliczność w teście skórnym

SMAK: słód, chmiel, ziołowość jak najbardziej, goryczka taka w sam raz, patrząc na nasze koncerniaki to faktycznie jest - Double Hopped , wczorajsza degustacja Lubuskie IPA - 75 IBU trochę podniosło poprzeczkę odnośnie goryczki w piwie hehehe

WYSYCENIE: średnie poprawne

OPAKOWANIE: zielona puszka jak u Kolegi Javox z postu #8

UWAGI:

Ekstrakt 11,6%
                  Alc. 4,8%

Poprawny dobrze nachmielony, ziołowy Lager, przyjemna goryczka.
                  Warsteiner - lubię tą markę robią dobre Piwa.

Polecam jak najbardziej, warto spróbować.
                  Pozdrawiam

Comment

• murek17
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 52

Kolor słomkowy jak to w niemieckich pilsach bywa, piana obfita, trwała. W zapachu rzeczywiście chmielowe, lekko przemieszane ze słodem. W smaku przyjemnie słodowe, goryczka powiedzmy średnia. Piłem niemieckie pilsy o zdecydowanie mocniejszej - choćby Flensburgera, z czeskich Zavisa. Ale jak na koncerniaka jest bardzo dobrze - chciałbym żeby polskie "mocno chmielone" koncernówki takie były. Przyjemne piwko.

Comment

• darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12741

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                      W smaku otrzymujemy najpierw wyraźną słodową nutę, o mocnej ziarnistej bazie. Potem pojawia się goryczka o ziołowo-trawiastym charakterze. Jak na podwójne chmielone, z podkreślonym w nazwie hasłem "herb" jest nieco zbyt słaba. W posmakach co prawda przez jakiś czas pozostaje, ale oddaje pole chlebowym, lekko drożdżowym nutom.
                      Moim zdaniem słodowe tony nie są aż tak bardzo wyraźne, ale jednak są, nawet lekko chlebowe, co jak na taką produkcję, to spora zaleta. Goryczka jest wyraźna, właśnie z takim ziołowo-trawiastym profilem.

Ogólnie jak u kolegów - ocena pozytywna, tym bardziej że kupiłem w Netto za niecałe 2,80 za puszkę

Comment

• Pivotal
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.05
                        • 671

BARWA: Słomkowy, przejrzysty z delikatną zawiesiną. [3]
                        PIANA: Bialutka. Bardzo wysoka, po pięciu minutach opadła do cienkiej warstewki... pozostawiając ażurowe wzorki na szkle, w miarę picia krążkowała z tej cienkiej warstewki. Widoczna do końca picia. [5]
                        ZAPACH: Po odkapslowaniu czuć wyraźnie ,,skuna", który po przelaniu zanika całkowicie... i pojawia się czysty piwny zapach słodowo-chmielowy (w typie trawiasto-ziołowym) wzbogacony o nuty orzechowe. [3.25]
                        SMAK: Chmielowo=słodowy z dodatkiem nut orzechowych... czy może raczej prażonego zboża. Goryczka trawiasto-ziołowa wyraźna i dość długa z tym orzechowym posmakiem na finiszu. [3.5]
                        WYSYCENIE: Bardzo dobre, do samego końca. [5]
                        OPAKOWANIE: Zielona flaszka o poj. 500ml, etykieta jak w poście 6-stym, tylko na moim kapsel nie był promocyjny. [3.5]

UWAGI: Warka do 30.04.2017, wypite 22.05'17. Wypite 23 dni po terminie i smakowało wyjątkowo dobrze... chmiel był wyraźny i brak zielonobutelkowych smaczków.

Comment

• marqqq
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2014.12
                          • 682

Zapach jakiś taki nijaki. Orzechy na pierwszym planie.
                          Smakuje jak masło orzechowe. Pierwszy raz piję coś takiego.
                          Puszka z Lidla. 27/06/18

Comment

• Javox
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6471

Parametry bez zmian.

Piana - na dłużej pełna warstewka.
                            Lacing - trochę było.
                            Gaz - średni.
                            Barwa - jasne złoto.
                            Aromat - zbożowość z nutami ziołowymi.
                            Smak - słodkawe, gorzkawe, lekka ziołowa goryczka.

Całkiem smaczny pilsik chwilami metaliczny
                            Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                            X