Jacob, Weissbier-Bock Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    Jacob, Weissbier-Bock Dunkel

    Początkowo myślałem, że to to samo piwo, tylko z nieco inną nazwą i zmienioną szatą graficzną ety:



    Ale nie. Tego roku sezonowe Jacoby są nieco zmienione. Ten ciemny pszeniczny koźlak ma obecnie 7,3% alk.

    Aromat - wyczuwalny banan, lekki karmel
    Piana - dość wysoka, gęsta, jasnokremowa, umiarkowanie trwała
    Barwa - mętno-brunatna
    Wysycenie - odpowiednie, wyraźnie musujące
    Smak - wyraźne owoce, w tym n pierwszym planie banan, delikatny karmel, ale nie słodkie, drożdżowość, minimalny owocowy kwasek. Alkohol kompletnie niewyczuwalny, piwo gładkie, lekko rozgrzewające.
    Treściwość - w miarę lekki koźlaczek, ale w smaku zdecydowanie pełny.

    Piwo smaczne, pije się bardzo dobrze. Testowane dla wrocławskiej Drink Hali Zatem tam można się spodziewać limitowanej dostawy jeszcze przed świętami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2013-03-17, 23:01.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Kolor brunatno-żółtego błota.
    Piana brudnoszara, drobniutka, wysoka i długa.
    Mocny aromat dobrze dojrzałego banana.
    W smaku banan, lekki karmel, słodkie owoce. Alkohol rozgrzewa i na tym kończy się jego obecność.

    Gdyby nie ujemne efektu wizualne i nieco zbyt jednostronne banany w aromacie dałbym szkolne 5. Summa summarum daję 4,5, zatem było to dobrze zainwestowane 6,5 zł w sklepie.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Melduję, że w czwartek 1 grudnia zacząłem sezon weizen- i doppelbockowy tym piwem.
      Jedyna zmiana w stosunku do zeszłego roku to cena. Zapłaciłem 7 zł.

      Aktualnie browarowa strona podaje nazwę piwa jako Weizenbock i alkohol na poziomie 6,5 % ale etykieta jest ciągle z tą samą (starą) nazwą i zawartością alkoholu 7,3& obj.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X