Tucher, Kellerbier Naturtrüb

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12509

    Tucher, Kellerbier Naturtrüb

    Kellery to taki oldskul, który stał się na topie ostatnio. Spece od Tuchera zadedykowali mu zatem butelkę euro. Alk. 5,0%

    Aromat - słodowo-drożdżowy
    Piana - całkiem wysoka, gęsta, umiarkowanie trwała, nieco zostaje na szkle
    Barwa - złota, zmętniona
    Wysycenie - kellerowe, czyli niweysokie
    Smak - lekka słodowość, leciutki kwasek, gdzieś w tle lekka goryczka. W ustach pozostaje trochę "mąki", jak w znajomych i modnych ostatnio "niefiltrach", natomiast brakuje trochę prawdziwie kellerowych atrybutów.
    Treściwość - niewysoka

    Jest to gładkie piwo, "przyjazne" w piciu, ale jest to jednak bardziej odpowiedz wielkich browarów na kellerową modę. Subtelna różnica ale jednak...
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      Piwo jest złote i lekko zmętnione. Tworzy białą, drobną, ale niespecjalnie wysoką i trwała pianę.
      Pachnie tak, jak oczekiwałem, czyli słodowo. W smaku śladowa goryczka, dominuje słód z lekkim akcentem karmelowym.
      Nagazowanie średnie, w sam raz. Opakowanie - jak na fotce, butelka euro, kapsel browaru, wzornictwo rustykalno-bawarskie .
      Jak ktoś lubi lekko słodowe bawarskie lagery, nie aspirujące do amerykańskich chmieli, setek IBU-ów oraz krojcowania stylów - polecam .

      Comment

      • DariuszSawicki
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2012.08
        • 2869

        #4
        Moje piwo też jest złote, ale zmętnienie mam dosyć duże.
        Pachnie drożdżami, słodem, trochę gruszką i mąką.
        Piana średnio-wysoka, ale trwała, na końcu utrzymuje się długo w postaci 3 cm czapy.
        W smaku dziwny kwasek połączony ze słodem i śladową goryczką, ale jest przyjemnie. Już po wymieszaniu i nalaniu końcówki piwo wygląda jak mocno zmętniony weizen i smakuje bardziej kwaskowo z większą goryczką i mniejszą słodkością.
        Butelka i etykieta jak na zdjęciu Sibarha, ale kapsel jest inny.

        Smaczne piwo, najlepszy był jednak aromat.
        Data do 03.09.2015.

        Comment

        Przetwarzanie...