Scheuerer, Sternbräu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Scheuerer, Sternbräu

Lager z bawarskiego browaru Scheuerer z Moosbach. Ekstraktu brak, alkohol 5%

Barwa przyzwoicie złota. Klarowna.
    Piana nie jest zbyt duża. Szybko stabilizuje się do kilkumilimetrowej warstwy, która powolutku redukuje się do naśnieżenia na powierzchni.
    Aromat bardzo trudno wydobyć. W końcu udaje się dowąchać jakiejś szczątkowej słodowości.
    Smak jest niezbyt interesujący. Słodkawe, lekko ulepkowate słody i niewielka goryczka, dominuje jednak rozczarowująca wprost wodnistość. Piwo pozbawione niemalże treściwości.
    Za to po otwarciu bardzo mocno nagazowane. Bąbelki podszczypują wyraźnie w język. O dziwo pod koniec nagazowanie spada z kolei do poziomu zbyt niskiego.
    Opakowanie z krachlą i plastikowym korkiem. Estetycznie oklejona butelka z etykietą w złocie i czerwieni, z bawarską flagą Wittelsbachów w centralnym punkcie. Podstawowy skład podany po niemiecku, angielsku i...polsku. Nieco razi tani marketingowy chwyt - umieszczona w kilku miejscach sporej wielkości informacja o braku pasteryzacji. A piwo ma datę przydatności do końca lutego 2014.

Podsumowując - piwna słabizna, choć przyciąga wzrok na półce. Od naszych koncernowych zuchów różni się może tylko nieco mocniejszą nutą słodową. Dobre do popicia wyrazistego w smaku obiadu. 5,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

Aromat - raczej niezbyt intensywny, słodowy, z nutą raczej niezbyt przyjemnych owoców i ciut metaliczności
    Piana - całkiem wysoka i gęsta, potem jak u Wpadzia, troche zostaje na szkle
    Barwa - złoto-słomkowa, klarowne. Zatem przy braku pasteryzacji dokonano mikrofiltracji
    Wysycenie - w normie
    Smak - u mnie goryczka jest dość wyraźna, ale tępa, smaków słodowych niewiele, w tym nieco zleżałych jabłek w posmaku, jakby ciut mokrego kartonu
    Treściwość - niewysoka

Eta niezbyt oryginalna, chyba na jakieś zamówienie. Oryginalne piwa tu:

Piwo rzeczywiście kiepskie. Zaliczone

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

Dzisiaj widziałem w NETTO w cenie 2.99 za butelkę z "porcelanką"
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• robox
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.11
        • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzisiaj widziałem w NETTO w cenie 2.99 za butelkę z "porcelanką"
        Jest w promocji z okazji 18 urodzin tego sklepu.

Comment

• kalak06
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.08
          • 39

Piwo kupione w netto. Cienkie jak cholera, wręcz tragedia, myślałem że popsute ale mam 3 sztuki i wszystkie smakują identycznie.. Cieszy jedynie butelka z porcelanką(w tym wypadku plastik) które kolekcjonuje. Cena 2.99.

Comment

• Sekator
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.06
            • 269

Oj Kalak06, nie byłbym taki surowy dla tego piwa. Tragedii nie ma jak na piwo za 3 zł. Goryczka zaskakuje in plus. Takiej mocnej się nie spodziewałem. Zapach podobny do polskich "niepasteryzowanych". Jak dla mnie nie jest źle. No i jeszcze butelka.
            http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• michael50
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.06
              • 325

A ja dałem 7 zł, czyli chyba mocno przepłaciłem. Szczerze przyznam, że zostałem zwabiony ładnym opakowaniem i pomyślałem, że za taką cenę, to na pewno warto. Po wypiciu muszę poprzeć wpisy poprzedników. Coś tam może w tym piwie jest, ale uderza duża ilość wody, którą czuć w każdym łyku. Raczej do niego już nie wrócę.

Comment

Przetwarzanie...
              X