Hofmann (Pahres), Weizenbock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

Hofmann (Pahres), Weizenbock

Browar z Środkowej Frankonii

Alk. 6,8%

Ponadto na ich stronie bardzo dokładne informacje:

skład - słody: 60% jasny pszeniczny, 35% jasny jęczmienny, 5% wiedeński /jęczmnienny/.
    chmiel: Hallertauer Tradition. No i ekstrakt: 16,5%

Aromat - delikatne nuty piw pszenicznych, z wyraźniejszymi goździkami, które przykryła karmelowa nuta koźlakowa
    Piana - umiarkowanie wysoka, całkiem gęsta, trwałość przeciętna, trochę zostaje na szkle
    Barwa - ciemna, wpadająca w brąz pomarańcza, mętne
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - cytrusowa cierpkość fajnie komponująca się z wyraźnymi nutami karmelowymi. Cierpkość początkowo pozostaje przyjemnie w ustach, potem zaczyna dominować słodowo-karmelowa treściwość. Na początku pojawiła się też leciutka metaliczność, ale tylko na chwilę. Pod koniec nieco korzenne.
    Treściwość - spora

Sympatyczny pszeniczny koźlak. We Wrocławiu widziałem w Drink-Hali i Piwnicy. Dystrybucja Kraina Piwa.
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

Kolor: Bursztynowo-pomarańczowy mętny.
    Piana: Biała, dosyć gęsta, niezbyt trwała. Opada do cienkiej mgiełki.
    Zapach: Słodowy, kwaskowaty z wyraźną nutą bananową podchodzącą pod gumę balonową, goździk wyraźnie wycofany.
    Smak: Dosyć treściwe. Słodowość i bardzo wyraźny banan razem tworzące wręcz lekką słodycz. Goździka dużo mniej. Odrobina karmelu. Wyraźna kwaskowatość, ale jeszcze raczej w granicach normy. Alkohol niewyczuwalny. Goryczka bardzo niska.
    Wysycenie: Dosyć wysokie.
    Ogółem: Bez zachwytów. Trochę za mało treściwości jak na weizenbocka. Ogólnie to jakiś taki chyba bardziej 'weizen-maibock' niż tradycyjny weizebock. Bardzo jasne, bez żadnych smakowych akcentów typowych dla ciemniejszych słodów do tego zbyt zdominowany przez banana.
    BeerFreak.pl

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...
      X