Bautzen, Sachsen Siegel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

Bautzen, Sachsen Siegel

Kolor jasno żółty, całkiem klarowne.
    Piana tuż po nalaniu na 4 cm, o dość dużych, nierównomiernych bąblach. Pozostała tylko na chwilę, potem już jedynie cienka obręcz przy ściance.
    Zapach słodowy z jasnym, kwiatowym miodem.
    W smaku łagodne. Choć dominuje słodowość nie jest słodkie a w drugim planie po każdym łyku pozostaje owocowo - kwiatowy posmak.
    Po niemieckim piwie spodziewałem się dużego wysycenia ale w tym przypadku było ono odpowiednie i nie przeszkadzało w piciu.
    Nalane w typową, zwrotną butelkę NRW, etykieta bardzo uboga, wygląda jak za czasów NRD. Na kontrze oprócz tradycyjnej formułki o Reinheitsgebot podany tylko alkohol (5,2%), kapsel goły.
    Piwo nie odrzuca, trafiało się w Niemczech na dużo gorsze, ale i niczym specjalnym nie zachwyca. Ot, taki lagerek do pieczonego wursta. Przywiózł mi kolega niezbyt znający się na piwie, któremu na pytanie "jakie byś chciał?" odpowiedziałem "kup takie jakiego nigdy jeszcze nie widziałeś".
    Fotka: (data na aparacie nie ustawiona, zdjęcie robione 4 dni temu)
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
    dadek
    Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
    2025-01-29, 03:15
  • NaturaPL
    Browary na terenie Polsko-Saksońskim
    NaturaPL
    Witam,
    Poszukuję działających browarów w poniższych powiatach:
    żarski,
    zgorzelecki,
    złotoryjski,
    jaworski (znalazłam: Browar Jauer www.facebook.com/browar.jauer),
    jeleniogórski,
    lwówecki (znalazłam: Browar Lwówek www.browarlwowek.pl, Browar Dolina Bobru www...
    2021-12-17, 15:54
  • dadek
    Grádo, Světlý ležák 11°
    dadek
    Alkohol 4,2%
    Barwa złota, piwo klarowne.
    Piana dość ładna, gęsta, bielutka, nie do końca równomierne oczka. Było jej sporo przy podaniu, około 5 cm. Utrzymała się przez kilka minut, później pozostał kożuszek, obręcz i sporo nierównomiernych plam na ścinakach kufla....
    2018-10-24, 22:06
  • dadek
    Genius Noci, Ovesný ležák
    dadek
    Piwo z małego browarku w miejscowości Lomnice w pięknych górach Hornosvratecké vrhoviny.
    Ekstrakt 12°, alkohol 5,1%. Jak się dowiedziałem od sládka, w zasypie jest koło 15 % ześrutowanego, niesłodowanego owsa.
    Kolor złoty, piwo klarowne z lekką opalizacją.
    Piana utworzyła...
    2018-10-10, 01:25
  • Andi
    Brinkhoff, Siegel Pils
    Andi
    Brinkhoff Dortmunder Union Brauerei produkuje Siegel Pils o zawartosci Alk.4,8%.
    Piana obfita i trwala.
    Kolor bursztynowy czysty klarowny.
    Smak bardzo silna goryczka z przyjemna mocna aroma chmielowa...
    2004-02-15, 22:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...