Dachsbräu, Original Hefeweizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Dachsbräu, Original Hefeweizen

    Aromat: bananowo-gożdzikowy, lekko drożdzowy

    Piana: obfita, gęsta, trwała

    Barwa: pomarańczowa, mętne

    Smak: typowo weizenowy: cytrusowy, bananowo-goździkowy, słodkie nutki.

    Goryczka: niska, krótka

    Odczucie w ustach: pełnia średnia, gładkie

    Ogólne wrażenie: bardzo dobry weizen

    Alk 5%
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Nie jestem pewien, czy piszę o tym samym piwie - na stronie browaru z Weilheim jest tylko "zwykła" pszenica (obok lekkiej i koziołka) http://www.dachsbier.de/dachsframe.htm, a moje piwo nazywało się po prostu Dachs Weizen. Ale parametr ten sam...
    Piwo ma konkretną, złotą barwę, jest mętne. Piana biała i drobna, niestety, nietrwała, ale może to wina "hotelowego" szkła i zbyt niskiej temperatury nalewania...
    Pachnie słodowo, grejpfrutowo i goździkowo. W smaku dominuje słodowość z orzeźwiającym tłem cytrusowym, miałem wrażenie treściwości, wręcz oleistości piwa.
    Nagazowanie wysokie, stosowne do charakteru piwa. Butelka euro, kapsel browaru, charakterystyczna, typowa dla Bawarii przeładowana eta browaru z sympatyczną, pasiastą, mordką borsuka w herbie.
    Piwo bardzo sympatyczne, taki trochę grubociosany, tradycyjny, bawarski pszeniczniak. Kupiłem w wiedeńskim Bier-Box-ie.

    Na marginesie - z netu wynika, że to fajny, kameralny, typowo bawarski browar. Może ktoś zajrzy...?

    Comment

    Przetwarzanie...
    X