Kaiserhof, Kronator Dunkler Doppelbock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Kaiserhof, Kronator Dunkler Doppelbock

Podwójny koźlak z bawarskiego, a dokładnie górnofrankońskiego browaru Kaiserhof w Kronach. Piwo dojrzewa przez 100 dni, jak podają na kontrze, a szczegółowy dobór składników pozostaje tajemnicą Głównego Piwowara Alkohol 7,5%

Barwa bursztynowo-herbaciana. Klarowna.
    Piana wyskoczyła przy otwieraniu butelki, chwilę poszalała w szklance (zdjęcie robiłem około 30 sekund po nalaniu) by po trzech minutach pozostać jedynie w postaci obrączki wokół szkła i to też nie do końca. Wielkie rozczarowanie.
    Aromat słodowy, trochę alkoholowy. W dopełnieniu nuty karmelowe i suszonej śliwki. Aczkolwiek analiza zapachu zajęła mi nieco, bowiem piwo wcale nie powala rozłożystym niczym kalafior bukietem.
    Smak rozczarowuje bardzo. Składa się w zasadzie jedynie ze słodkiego słodu, o melanoidowym charakterze, z dziwnymi anyżowymi posmakami w tle. Jest ewidentnie jednostronny. Goryczka niemal żadna, nawet alkoholu nie da się wyczuć.
    Złapałem się w pewnym momencie na tym, że nagazowania praktycznie nie ma. Może stąd taki odbiór profilu smakowego. Piwo nie posiada gazu, przynajmniej od trzeciej minuty konsumpcji.
    Opakowanie za to na bardzo przyzwoitym poziomie. Butelka typu krachla, z ceramicznym korkiem z logiem browaru. Stonowana kolorystycznie, ale przez to ciekawa w odbiorze okleina. Koncepcja graficzna etykiety bardzo mi się podoba.

Ten doppelbock to porażka jeśli chodzi o styl. Spośród wszystkich Bajuvatorów, Salvatorów, Maximatorów, Triumphatorów etc. ten był najsłabszy... No cóż, skusiła mnie etykieta 5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Aromat – słodowy, ale nie zapowiada „dubeltowej” treści – jest słodowa chlebowość, ciut karmelu, a w tle nawet bardzo minimalny chmiel
    Piana – dość wysoka, niezbyt trwała, dość szybko się strzępi
    Barwa – miedziana, wpadająca w bronz
    Wysycenie – średnio-wysokie, musuje przyjemnie
    Smak – początkowo wydał mi się słodki, ale szybko przyszła lekka goryczka i nieco owocowej cierpkości, która zmazała tą cukrowość, choć słodycz jest nadal dość wyraźna. Pozostałe mocno słodowe smaczki bardziej typowe dla dubeltowych koźlaków (np. karmel) mocno w tle. Natomiast alkohol wyczuwalny, rozgrzewa
    Treściwość – jak na tę kategorię to czuć, że para poszła w moc, co odbiło się na treści

Myślę, że piwu brakuje gęstości doppelbockowej, już bardziej przypomina mocnego, ale jednak „tylko” Bocka. Nie wiem, czy chodzi o niski ekstrakt czy zbyt wysokie odfermentowanie, ale mało dubeltowej esencji. Ma ciekawe smaczki, ale całość blado wypada. Może to tylko w tym sezonie tak jest? Nie wiem. Parę lat temu miałem okazję spróbować dwa piwa z Kaiserhofa i uważałem je za wyśmienite…Ciekawostką jest, że krachla wraz z oryginalną porcelanką, co już nieczęsto się zdarza.

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      Barwa – miedziana, wpadająca w bronz
      Darku, literówka, powinno być bronze
      Twoje zdrowie
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
        Darku, literówka, powinno być bronze
        Twoje zdrowie
        Danke

A odczucia niestety mamy dość podobne.

Comment