Löwenbräu, Oktoberfestbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #46
    Wziąłem sobie wczoraj na wieczór jedno i srodze się zawiodłem. Kolor jak normalny lager, piana zdechła po minucie czy dwóch. Smak chropowaty, słodkawy i jednocześnie kwaskowaty, goryczka duża na starcie ale pozostaje nieprzyjemnie z tyłu języka, zupełny miszmasz. Spodziewałem się przyjemnej krągłości, chlebka i słodowego finiszu, a tu takie coś.

    Zupełnie nie przypominało niemieckich i austriackich marcowych. Błe.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)Zupełnie nie przypominało niemieckich i austriackich marcowych. Błe.
      A jak może przypominać, jeżeli jest to inny gatunek?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

        #48
        Oj tam, oj tam. Taki znowu drastycznie różny gatunek to nie jest. A przypominać może... Mnie czasem nawet blondynka brunetkę przypomnieć potrafi...

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #49
          No jak ma nie przypominać, skoro wszędzie widzę "Oktoberfestbier (Marzen)" -> http://www.bjcp.org/2008styles/style03.php#1b?

          To ja już głupia jestem.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            No jak ma nie przypominać, skoro wszędzie widzę "Oktoberfestbier (Marzen)" -> http://www.bjcp.org/2008styles/style03.php#1b?

            To ja już głupia jestem.
            Hmm, jestem chyba ślepy Nigdzie nie widzę słowa "marzen".
            Ten link czemu ma służyć?
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Hmm, jestem chyba ślepy Nigdzie nie widzę słowa "marzen".
              Ten link czemu ma służyć?
              Jest w przykładowych markach:
              Ayinger Oktoberfest-Märzen, Gordon Biersch Märzen,
              Generalnie to chyba jest tak, że każdy oktoberfestbier jest märzen'em, ale tylko märzen z okolic Monachium jest oktoberfestbier'em.

              EDIT Podobna analogia zachodzi między kölsch'em (tylko z okolic Kolonii), a alt'em. Bo są też jasne alt'y.
              Last edited by Seta; 2010-10-14, 12:39.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #52
                Po pierwsze, na papier można każdą głupotę przelać. Po drugie to nie "marzen" a już szybciej "vollbier". Zresztą wspomniany link wspomina o podobieństwach do tego gatunku.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)
                  Generalnie to chyba jest tak, że każdy oktoberfestbier jest märzen'em, ale tylko märzen z okolic Monachium jest oktoberfestbier'em.
                  (..
                  Jakoś tej analogii nie zauważałem będąc na niemieckich festach.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po pierwsze, na papier można każdą głupotę przelać.
                    BJCP jest tworzona przez największych ekspertów w branży...
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po drugie to nie "marzen" a już szybciej "vollbier". Zresztą wspomniany link wspomina o podobieństwach do tego gatunku.
                    Vollbier to nie jest gatunek, to ich określenie piwa pełnego. Pszeniczniaki, zwykłe pilsy, kellery i wędzonki też są vollbierem. Koźlaki już nie.
                    Last edited by Seta; 2010-10-14, 13:28.

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Vollbier to nie jest gatunek, to ich określenie piwa pełnego. Pszeniczniaki, zwykłe pilsy, kellery i wędzonki też są vollbierem. Koźlaki już nie.
                      Wskaż mi proszę literaturę, która tak twierdzi. Z całym szacunkiem, jak na razie to dla mnie jest to teza bez pokrycia.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        BJCP jest tworzona przez największych ekspertów w branży...
                        (...).
                        Z lekka się zaslepiłeś Ja nie czepiam się strony ale nazw tych piw. Zresztą żadnego marzena tam nie wymieniono.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wskaż mi proszę literaturę, która tak twierdzi. Z całym szacunkiem, jak na razie to dla mnie jest to teza bez pokrycia.
                          Wikki wystarczy? http://de.wikipedia.org/wiki/Vollbier#Biergattungen

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #58
                            Niech ci będzie, aczkolwiek nigdy nie słyszałm aby weizena nazywano vollbierem.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #59
                              Człowiek uczy się całe życie...

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Człowiek uczy się całe życie...
                                Ano masz rację.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X