Mauritius, Sachsengold Landbier Dunkel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Mauritius, Sachsengold Landbier Dunkel

Dunkel z Mauritiusa warzony dla Sachsengold Getränke Vertriebs GmbH. Ekstraktu brak, alkohol 4,8%

Barwa bardzo mocnej herbaty owocowej, z miedzianymi przebłyskami. Klarowna. Coś mi za cienko trochę wygląda.
    Kremowa piana, po nalaniu przez jakiś czas wysoka, redukuje się do kożuszka, oblepiając nieco ścianki szkła.
    Bardzo mało aromatu da się wywąchać. Gdzieś na granicy percepcji tańczy nuta karmelowa a może i nawet słodowa...
    Smak podławy. Słodowość o charakterze mokrego kartonu, goryczka lekko tylko zaznaczona, szybko znika przykryta jakimś kwaskowym posmakiem. Żadnego karmelu, czekolady, orzechów... nic z tych rzeczy.
    Nagazowanie na średnio wysokim poziomie, nieco podszczypuje. Treściwość za to wyjątkowo niska, piwo zionie merytoryczną pustką.
    Butelka oklejona w bardzo ładnie dobraną kolorystycznie i graficznie etykietę i krawatkę. I to jest w zasadzie jedyny pozytyw.

Piwo na dość żenującym poziomie jeśli chodzi o styl. W tym przypadku motto umieszczone na etykiecie "Das Bier für jeden Tag" nieodzownym wydaje się przewrotnie przetłumaczyć jako - Piwo na jeden raz. 4 w skali 1-10. I naprawdę nie pamiętam kiedy ostatni raz użyłem tak niskiej oceny. Ale butelkę ogląda się miło....
    Attached Files
    Last edited by wpadzio; 2013-10-04, 18:55.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • yoda79
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 861

A gdzies to dorwał?

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79
      A gdzies to dorwał?
      W warszawskiej Piwonii.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• yoda79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 861

Za ile ten średniej jakości rarytas?

Comment

• iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

No ale wystarczyło poczytać - Mauritius robi Perlenbachera dla Lidla, czyli przyzwoite piwo stołowe za 2 zeta z kawałkiem, także z drugiej strony, nic nikomu nie ujmując, fajerwerków nie ma co się spodziewać, raczej tylko albo aż przyzwoitości... albo i tego nie...

Zwłaszcza, że na etykiecie znalazł się wpis:
          "Dunkel z Mauritiusa warzony dla Sachsengold Getränke Vertriebs GmbH. Ekstraktu brak, alkohol 4,8%"

czyli kolejne piwo na zlecenie, a raczej w warunkach niemieckich nie ma co oczekiwać urwania czterech liter
          Last edited by iron; 2013-10-04, 22:51.
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Piwo jest brązoworubinowe. Piana szalona, potężna, kremowa i bardzo drobna, ale szczęście mija szybko i zostajemy z dwumilimetrowym kożuszkiem...
            Zapachowo nawet nieźle - karmel, powiew wina i skórki od chleba. W smaku rozwodniona wytrawność, dalekie tło słodów palonych i jakieś wrażenie olskulowości (alte Schule ).
            Nagazowanie niby średnie, ale w paszczy musuje. Butelka NRW, bordowa eta w marketowej stylistyce, kapsel browaru.
            Do wypicia. Raz .

Comment

Przetwarzanie...