Höss der Hirschbräu, Heller Bock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #1

    Höss der Hirschbräu, Heller Bock

    Höss der Hirschbräu, Heller Bock
    Krachla 0,5 litra, alkohol 6,5 %,
    Kolor - ciemne złoto, klarowne
    Piana - średnio wysoka, średnio trwała
    Zapach - słodowo-słodki wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - średni słód, lekki chmiel, spora słodycz, nuta kwasku lekka, lekka goryczka

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr. 5306 - moje 2603 nowe piwo opisane na forum - moje niemieckie piwo nr. 1231
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2014-01-03, 23:30.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #2
    Browar z regionuAllgäu w szwabskiej części Bawarii.

    Obecna nazwa piwa to Doppel Hirsch Heller Bock jest nieco myląca, bo ich ciemny Doppel Hirsch to koźlak dubeltowy:



    a tu jasny klasyczny koźlak (Doppel w nazwie trochę myli) 16,5% ekstr., 6,5% alk.



    Aromat - słodowy z tonami słodszych, karmelizowanych owoców, znikomy chmiel
    Piana - średnia, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
    Barwa - nieco jaśniejszy bursztyn
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - słodowy ze słodko-kwaskowymi tonami (pieczone i suszone jabłka), trochę pieczywa. Jest też trochę chmielu z uwydatnioną na finiszu delikatną, dłuższą goryczką połączoną z lekkim owocowym kwaskiem. Na początku był też wyczuwalny alkohol, na szczęście na krótko
    Treściwość - wysoka

    Jak na styl dość złożone i rześkie. Sympatyczny, całkiem udany jasny koziołek.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12899

      #3
      Click image for larger version

Name:	P1090609.JPG
Views:	37
Size:	21,4 KB
ID:	2322879

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Giesinger, Munique Heller Bock
        darekd
        Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

        https://www.giesinger-braeu.de/

        6,6% alk.

        Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
        2025-01-05, 23:21
      • darekd
        Reichenbrand, Reichenbrander Heller Bock
        darekd
        Chemnitz, Saksonia

        Jasny koźlak
        16,7% ekstr.
        6,5% alk
        20 IBU

        https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/

        Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
        Piana...
        2022-12-02, 01:09
      • darekd
        Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
        darekd
        Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

        Ekstr....
        2024-08-04, 21:40
      • e-prezes
        Perła, Doppel bock
        e-prezes
        Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
        2024-01-24, 15:47
      • darekd
        Höss der Hirschbräu, Bayern Helles
        darekd
        Browar z bawarskiej Szwabii (a dokładnie z regionu Allgäu). Ne ecie dopisali "Helle Bierspezialitata" a na kontrze drobnym druczkiem - Schankbier. Czyli żaden specjał, tylko lekkie piwko o zaw. alk. 3,2% alk. Na nieco kiczowato-rustykalnej ecie miejscowy rolnik dzierży porządny snop...
        2022-08-17, 22:32
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...