Martinsbräu, Skt. Martinus Zwickl Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

    Martinsbräu, Skt. Martinus Zwickl Kellerbier

    Nazwa interesująca ze względu na dyskusję: czym różni się zwickl od kellerbier. Zdaniem piwowarów Martinsbräu są to, jak widać, pojęcia tożsame. Z drugiej strony, wtedy używanie obydwu nazw daje masło maślane (doppelt gemoppelt, jak to mawiają za Odrą ).

    Alkohol: 5,4 obj.
    Ekstrakt nieznany

    Kolor: Bursztynowy, lekko zmętniony. 5
    Piana: Średniowysoka, średniotrwała, ładnie oblepia szkło. 4
    Zapach: Dość wyraźny słodowy z lekkimi owockami. 4
    Smak: Mocna baza słodowa nieco równoważona kwaskowością. Dzięki temu piwo jest pełne, ale nie przesadnie ciężkie. Czuć trochę przypraw, jakby goździków i pieprzu oraz trochę owoców. Podejrzewam, że to od drożdży, bo piwo jest niefiltrowane. Zastanawiam się tylko, czy nie są te aromaty/smaczki zbyt silne jak na lagera. Ogólnie pomimo lekkiej "misiowatości" smaczne. 4
    Wysycenie: Średnie, w porządku. 5
    Opakowanie: Butelka z zamknięciem patentowym, etykieta z namalowanym piwowarem raczącym się zwicklem prosto z drewnianej beczki i widoczkiem browaru. Kicz, ale widziałem gorsze. 3
    Uwagi: Piwo solidne, choć żadna rewelacja.
    Last edited by Aleksandros; 2013-11-10, 19:09.
Przetwarzanie...
X