Häffner Bräu, Hopfenstopfer Seasonal Special Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

Häffner Bräu, Hopfenstopfer Seasonal Special Ale

Kolejne autorskie piwo Thomasa "Hopfenstopfera" Wachno. Nowość.

Alkohol: 8,2 %
    Ekstrakt: 18,5 % (18 stopni Plato)
    Goryczka: 50 IBU
    Chmiele: Amarillo, Citra, Cascade i Chinook.

Kolor: Ciemnobursztynowy, zmętniony. Jak się przyjrzeć, to widać drobinki drożdży. 4
    Piana: Niska i nietrwała. 2
    Zapach: Wyraźny. Owocowy. Na pierwszym planie mango i brzoskwinia, do tego nutka cytrusów. Potem trochę słodowości. Apetyczny. 5
    Smak: Fajnie zrównoważone. Początkowo lekka słodycz, po chwili dochodzi do głosu kwaskowość i porządna goryczka. Goryczka lekko zalegająca, ale nie drażni. Alkohol objawia się tylko w postaci grzania w przełyku i żołądku. Smak jest bardzo pełny, ale piwo nie jest ciężkie. Pycha, aż chce się brać kolejne łyki! 5
    Wysycenie: Średnie, pasuje. 5
    Opakowanie: Jak cała seria. Minimalistyczna etykieta, na której jenakowoż zawarto dużo interesujących informacji. Firmowy kapsel. 4
    Uwagi: Świetne piwo. Żałuję, że wziąłem tylko dwie buteleczki. Kupione za 1,29 € za butelkę 0,33 l (10 centów drożej niż za pozostałe piwa z serii).
  • hopfenkopf
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.11
    • 15

Kupione dziś za 1,20€ w Bonn. Do zakupu zachęciły mnie deklarowane cztery gatunki amerykańskich chmielii oraz cena. Nie nazwałbym tego piwa dobrze zrównoważonym. Alkohol jest wyraźnie wyczuwalny nawet jak na mocniejsze ipa. Mimo wysokiego ekstraktu początkowego trudno mówić tu o jakiejś super pełni. Goryczka okazała się niestety przydługa i mało szlachetna. Wydaje mi się wyższa niż deklarowane 50 IBU. W aromacie zapowiadało się znacznie lepiej.
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
    X