Nordbräu, 93er Naturtrübes Hefeweizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

    Nordbräu, 93er Naturtrübes Hefeweizen

    Niefiltrowana pszenica z bawarskiego browaru Nordbräu z Ingolstadt. Wyprodukowana pierwszy raz w 1993 roku na 300-lecie browaru, stąd nazwa. Ekstraktu nie podano, alkohol 5,4% Skład w podstawowej formie.

    Barwa jasnobrązowa, pod światło połyskuje pomarańczowo. Prawidłowo nieklarowna.
    Piana niezbyt wysoka po nalaniu, choć o przyjemnym mięsistym, zwartym wyglądzie i drobnej teksturze. Stabilizuje się po kilku minutach do trzymilimetrowego, trwałego kożuszka.
    W aromacie balans mocno przesunięty w kierunku fenoli. Mamy też niepokojąco wysoki udział kwaśnych, wręcz octowych nut.
    Smak wyjątkowo mało interesujący jak na styl. Piwo jest płaskie, ziemiste, bez wyrazu. Ani banan ani goździk nie rozpieszcza podniebienia. Ten pierwszy delikatnie objawia się jedynie w posmakach. Wyczuwalna za to kiszonka. Nuty chlebowe na poziomie śladowym, goryczka również.
    Nagazowanie nie jest jak na styl zbyt wysokie. Brakuje rześkości. Niestety przy okazji obnaża to słabości profilu smakowego.
    Butelka 500ml z ładną, choć pozbawioną polotu etykietą w niemieckim stylu. Za to bardzo podoba mi się elegancki kapsel browaru. W rogu znaczek Goldener Preis 2013 Prämiert, czyli złota nagroda niemieckiego przemysłu rolniczego (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Jak dla mnie na wyrost.

    Bardzo słaby pszeniczniak. Pozbawiony charakteru i wyrazu. Do tego szwendają się jakieś mało przyjemne uboczne elementy w aromatach i smaku. Jeszcze łyk... no tym razem, po ogrzaniu, smakuje jak ziemniak w płynie... Nie na moje nerwy to 5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...