Vormann (Gruthaus), Pumpernickel Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

    Vormann (Gruthaus), Pumpernickel Porter

    Alkohol: 5,6 %
    Ekstrakt: 13 stopni Plato

    Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
    Skład: woda, słód jęczmienny, słód żytni, czarny chleb, drożdże, chmiel.

    Kolor: Ciemnobrunatny. Widoczne lekkie zmętnienie. 4
    Piana: Drobna, ale niska i nietrwała. 2
    Zapach: Wyraźny. Pachnie faktycznie jak ciemny chleb, może nawet pumpernikiel, dawno nie jadłem. W tle pieczone kasztany jadalne. Interesujący. 4
    Smak: Pełne, wytrawne. Czuć ciemny chleb. Trochę kojarzy się z kwasem chlebowym. Po chwili, gdy się już przyzwyczaić do wytrawności, czuć lekkie słodkawe nuty rodzynek. 4
    Wysycenie: Wysokie, trochę za duże. 3,5
    Opakowanie: Proste, ale gustowne. Kapsel firmowy z głową koguta. Na etykiecie są podstawowe informacje. Fajna butelka "granat". 4
    Uwagi: Ciekawy eksperyment. Fajnie, że nie jest słodkie. Wracać jednak nie zamierzam. Cena 1,99 € za 0,33 l.

    Wszedłem po wypiciu na stronę browaru i zobaczyłem, że przepraszają za zakażoną bakteriami mlekowymi warkę tego piwa. Nie podali niestety daty warki, więc nie wiem czy akurat dotyczy to też mojego piwa. Może ta wytrawność wcale nie była zamierzona . Moja butelka była z datą do 26.03.2014.
    Last edited by Aleksandros; 2013-11-16, 23:59. Powód: data warki
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Jest to browar kontraktowy. Na pewno niedawno warzyli to piwo w browarze Vormann, podobnie jak np Fritz Ale.
    LP

    Comment

    • Aleksandros
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 352

      #3
      Dzięki za info. Na stronie piszą tylko, że warki testowe i małe ilości piw specjalnych warzone są w Münster (wnisokuję z artykułu prasowego ze strony, że w prywatnym mieszkaniu piwowara), natomiast większe ilości dla gastronomii i do sklepów warzone są w "małym rodzinnym browarze w południowej Westfalii" wg dostarczonych receptur i pod nadzorem.

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        Przetwarzanie...
        X