Kulmbacher, Mönchshof Lebkuchen-Bier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Kulmbacher, Mönchshof Lebkuchen-Bier

Ida święta i pojawiają się limitowane edycje piw o specyficznym profilu. Mam w dłoni piwo z bawarskiego Kulmbachera, które nazywa się Lebkuchen-Bier, czyli po prostu...piwo piernikowe. Na etykiecie jednak podstawowy skład i ani śladu przypraw. Ekstrakt 12% alkohol 5,4%

Barwa ciemnozłota, bursztynowa. Klarowna.
    Biała piana bardzo szybko przeżywa transformację od wysokiej czapy do cienkiej pierzynki, ale konsekwentnie utrzymuje się w postaci trwałego naśnieżenia na powierzchni. Nieco śladów pozostawia na szkle.
    Bardzo delikatny aromat, o przejrzystej słodowej konotacji.
    Smak stonowany, słodowy, z lekko zaznaczoną goryczką. Nieznaczne posmaki włoskiego orzecha, o jakby diacetylowych konotacjach. Piwo przejrzyście rozkłada się na podniebieniu i delikatnie wygasa. Żadnych takich tam... pierników
    Nagazowanie średnie plus, na początku wpierające orzeźwiające postrzeganie piwa. Wraz z upływem czasu nagazowanie jednak spada.
    Butelka 500ml z patentowym, niestety plastikowym zamknięciem. Z pewną ascezą graficzną rozwiązano wygląd etykiet, choć trzeba przyznać, że sprawiają przez to wrażenie wysmakowanej elitarności.

No i ciekawa sprawa. Smakuje to Piernikowe jak interesujący niemiecki helles. Delikatny, słodowy, o eleganckiej nucie. A gdzie te pierniki z nazwy? Ode mnie 7,5 w skali 1-10.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19279

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    A gdzie te pierniki z nazwy?
    Bo to piwo do ...piernika

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2655

Może teraz się uda...?
      Attached Files
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
      X