Spalt, Spalter Weissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Spalt, Spalter Weissbier

Bawarska pszenica z mieszczącego się na południe od Norymbergi browaru w Spalt. Ekstraktu nie podano, alkohol 4,9%

Złota barwa o nieznacznym zamgleniu.
    Wzorcowa biała piana, o drobnej, jednorodnej teksturze, wysokiej, mięsistej czapie i wyjątkowej trwałości.
    Aromat bardzo dobrze zbalansowany pomiędzy fenolami i estrami - czuć zarówno goździk jak i banan.
    Smak przyjemny, z lekką przewagą ciepłych estrów w postaci banana i wyraźnej nuty waniliowej. Odcienie przyprawowe reprezentuje także muśnięcie pieprzu. Nie ma tutaj kwaśnych, cierpkich, wytrawnych klimatów. Piwo jest całkiem aksamitne, właśnie takie waniliowe w odbiorze.
    Nagazowanie jak na pszeniczniaka nie jest zbyt wysokie, co na pewno wpływa na dość łagodny charakter profilu smakowego.
    Butelka 500ml z kapslem przygotowanym specjalnie dla tego piwa. Etykieta dość przaśna, z krajobrazem niemieckiej wioski gdzieś w dolinie. Kontra z rymowanką, której sens brzmi mniej więcej w ten sposób, iż mieszkańcy Spalt dożywają późnej starości bo podstawową tego przyczyną jest właśnie piwo.

Bardzo smaczne, wręcz zaskakujące piwo. Świetnie się je konsumuje. Ma ciepły, słodkawy, mocno waniliowy smak. Zbyt wysokie nagazowanie nie szczypie tym razem w język. Warte polecenia. 9 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Hmmm mam troszkę odmienne smakowe wrażenia. Udało mi się wypić ostatnią szklankę z beczki, więc może dlatego... ale do rzeczy:

Aromat - goździk, drożdże, cytrusy
    Piana - wysoka, gęsta i trwała
    Barwa - mętna słomka
    Wysycenie - jak na pszenicę umiarkowane, ale musujące
    Smak - cierpko-kwaskowa cytrusowość, leciutki banan na lekkiej słodowej podstawie, trochę goździków i przypraw
    Treściwość - lekkie

Rześkie, dobre, lekkie w treści ale wyraźne w smaku. W moim przypadku nie było gładkie, "miękkie", czy aksamitne, tylko właśnie bardziej wytrawne

Comment

Przetwarzanie...