Tucher, Sebaldus Weizen Helles Hefe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Tucher, Sebaldus Weizen Helles Hefe

    Piwo (jedno z kilku) nazwane na cześć patrona Norymbergi, niejakiego św. Sebalda .
    Od jakiegoś czasu warzy je Tucher, piwo ma 6,0% alko i 13,6* ekstraktu (podane na kontrze, u Niemców rzadkość).
    Święty występuje w swym majestacie i na ecie, i na krawatce, w ogóle wzornictwo na wskroś bawarskie, kapsel piwa, butelka euro - lubię te klimaty .
    Jak na takie piwo przystało, jest jasnozłote i mętne. Tworzy białą, bardzo drobną, wysoką i sztywną pianę, choć przy bawarskiej pszenicy oczekiwałbym większej trwałości.
    Pachnie słodowo, zbożowo i owocowo, ale nie tylko cytrusowo. W smaku łagodne, są wprawdzie kwaskowate akcenty grejpfrutowe, ale banan aksamitnie przeważa, mam wrażenie porządnej, mięsistej pszenicy.
    Nagazowanie średnie, ale jak na weizena, to wręcz niskie. Ogólnie smaczny, konkretny, bawarski pszeniczniak, mnie smakowało, polecam .
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    barwa: jasno złota, lekko mętna
    piana: wysoka, trwała, etstyczna
    zapach: słodowo-pszeniczny, lekko bananowy, cytrusowy, drożdżowy
    smak: fajny, lekko słodowy, pszeniczny, dość mało bananów i cytrusów ale mimo tego jest dość rześko, czysto i świeżo, całkiem przyjemnie skomponowane piwo. Nie ma do czego się przyczepić, pije się przyjemnie

    No i super etykieta
    Attached Files
    LP

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

      #3
      Aromat - słodowy z bananami i odrobiną cytrusów
      Piana - wysoka, zwarta, puszysta, trwała, zostaje na szkle
      Barwa - jak u Karola, tylko że u mnie nieco bardziej zmętnione
      Wysycenie - jak na styl umiarkowane
      Smak - pełny, słodowy z bananami, odrobiną cytrusów,lekki drożdżowy kwasek, korzenność niewielka. Miękkie w odbiorze
      Treściwość - wyższa pełnia

      Taka treściwsza pszenica, trochę można ją porównać do marcowych w klasie piw dolnofermentacyjnych - czyli pełniejsze, mniej wytrawne. Pije się bardzo dobrze i generalnie fajne, udane piwo.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X