Kaiser Bräu, Veldensteiner Bierwerkstatt Mandarina Bavaria

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

    Kaiser Bräu, Veldensteiner Bierwerkstatt Mandarina Bavaria

    Alkohol: 5,2 % obj.

    Kolor: Jasnopomarańczowy. Piwo jest mętne. 5
    Piana: Wysoka, trwała, zostawia ślady na szkle. 5
    Zapach: Wyraźny, słodki. Zdominowany przez cytrusy. Gdzieś w tle nuty goździka. 4
    Smak: Lekko kwaskowy. Tu na szczęście cytrusy z chmielu nie dominują charakteru weizena, a ładnie z nim współgrają. Z jednej strony mamy tu pochodzące z chmielu akcenty pomarańczowe (po ogrzaniu fakycznie mandarynkowe), z drugiej - lekką słodycz charakterystyczną dla weizena wraz z nutami goździkowymi. Goryczka wysoka (jak na weizen), ale może nawet mieści się jeszcze w widełkach stylu. Piwo nie jest przechmielone. 5
    Wysycenie: Wysokie. 5
    Opakowanie: Ogólnie w porządku, choć szału nie ma. Butelka z porcelanką, na etykiecie szkic zamku. Na kontrze opis smaku piwa, dość trafny. 3,5
    Uwagi: Fajne piwo! Udany mariaż bawarskiej pszenicy z tzw. amerykańskim (tu właściwie niemieckim, pochodzącym z Hallertau) chmielem. Latem byłby to absolutny hit, ale nawet zimą piło się świetnie. Niestety jest to ze względu na póki co małą produkcję tej odmiany chmielu jednorazowa akcja.
    Zainteresowanych i znających niemiecki odsyłam na stronę browaru.
Przetwarzanie...
X