Schönram, Bayerisch Pale Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Schönram, Bayerisch Pale Ale

5,5 % alkoholu, ekstraktu nie znam.

Piana ładna, drobnopęcherzykowa i wysoka, opada osadzając się na ściankach. Piwo jest lekko mętne.

Aromat przyjemny, chmielowo-ziołowy z mandarynkowymi i cytrynowymi akcentami.

Goryczka średnio intensywna, niezalegająca, bardzo przyjemna. Piwo jest pełne w smaku, kwiatowe i cytrusowe. Bardzo smaczne, miła odmiana dla naszych przechmielonych india pale ale'i (które też bardzo lubię, ale miałem ochotę na coś łagodniejszego).

Piwo z kija w katowickim Browariacie, 14 zł za 0,5 l. Warto.
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2852

Kolor - złoty, klarowny.
    Piana - biała, gęsta, trwała, brudzi szkło.
    Zapach - owoce tropikalne, multiwitaminowy.
    Smak - owoce tropikalne, lekka goryczka, lekki kwasek, trawiasty posmak.
    Wysycenie - niskie.
    Smaczne, orzeźwiające piwo. Jak widać na etykietce : Bayrisch Pale Ale.
    Foto :
    Attached Files
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Barwa jasnozłota. W pełni klarowna.
      Wysoka biała piana, o puszystym pokroju. Czapiasto zalega, mocno oklejając także ścianki szkła. W fantazyjnej formie pozostaje do końca konsumpcji.
      W zapachu dobrze wyczuwalne słodowe nastroje, jednak kwiatem do kożucha są ciepłe owocowe nuty, przede wszystkim słodkich owoców tropikalnych. Obecne także brzoskwinie oraz trawiaste w charakterze odcienie chmielowe.
      Smak jest zbudowany na chmielowych klimatach, nieco trawiastych, nieco wytrawnie ziołowych, złapałem się na tym, że poczułem na przykład świeży koperek. Z drugiej strony jest odczuwalna ziarnista słodowość. Goryczka na średnim, nie gryzącym poziomie.
      Nagazowanie przeciętne, raczej w spokojniejszych rejestrach. Spada dodatkowo w osi czasu.
      Butelka 330ml jak na zdjęciu powyżej. Mnie osobiście stylistyka etykiet nowofalowej części produkcji browaru nie specjalnie odpowiada. Nudna, nie rzucająca się w oczy. I kapsel firmowy.

Dobre pale ale. Wykorzystanie Mandariny do chmielenia dało fajny, miękki, aromatyczny efekt. Profil smakowo-zapachowy zasługuje na ciepłe słowa. Szkoda tylko, że piwo szybko traci życie w trakcie degustacji. W sumie 8 w skali 1-10 za całokształt.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
      X