Camba Bavaria, Hop Gun

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    Camba Bavaria, Hop Gun

    Alkohol: 6,4 %, ekstrakt 14,6.

    Kolor: ciemny rubin wpadający w brąz
    Piana: gęsta, ciemny beż, niska ale długo się trzyma,
    Zapach: biszkoptowo - karmelowy i alkohol,
    Smak: tutaj również dominuje karmel i biszkopt a po kilku sekundach w ustach pojawia się wyraźna goryczka taka kawowa.

    Ogólnie: piwo średnie, piłem wiele lepszych Brown Ale, zdecydowanie najsłabsze z tego browaru który robi dobre piwa.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12509

    #2
    Aromat - na samym początku wyraźny chmiel, potem ciastka
    Piana - wysoka, dość wyraźne bąble, trwała
    Barwa herbaciano-jasnobrązowa, mętne
    Wysycenie - wysokie
    Smak - dość oryginalny jak na brown ale. Bo jest trochę kwaskowych owoców i trochę przypomina to... ciemną pszenicę, jest tam też trochę karmelu, lekka goryczka /ale żeby od razu hop gun? i to w akurat w brązowym ejlu.../, trochę kakao.
    Treściwość - pełne, ale nie czuć że podchodzi po 15%

    Nie jest to złe piwo, ale jakieś poza stylem, jakaś hybryda, choć całkiem smaczna.

    Comment

    • Pub_Browariat
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.07
      • 221

      #3
      Witam,

      Nazwa HOP GUN może wydawać się nieco myląca, bo pierwsze skojarzenie jest szczególnie dziś oczywiste. Jest to jednak pierwsze piwo w Cambie, które zostało uwarzone przy użyciu nowego, opatentowanego urządzenia o nazwie Hop Gun do chmielenia w przepływie. Stąd też wzięła się nazwa, choć przyznaję, że za barem często musimy sprowadzać na ziemię entuzjastów, którzy spodziewają się kanonady aromatu jaką przedstawia etykieta Pozdrawiam!

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12509

        #4
        Nowe etykieta, gdzie obok dziś już znanego hop guna dodatkowo informują, że jest dry hop brown ale (czyli na zimno chmielone dodatkowo).

        Parametry bez zmian.

        Podali chmiele: Simcoe, Amarillo, (Spalt) Select

        Aromat/barwa/piana/wysyscenie bez zmian

        W smaku nie wyczuwam obecnie owocowych czy kwaskowych tonów. Sporo chmielu, goryczki bardziej w kierunku żywiczności, kakaowe herbatniki. Chmielu sporo, bo na finiszu leciutko piecze
        Treściwość - pełne

        Ciut różni się od tego co piłem poprzednie (ale zapewne wpływ na to miało przetrzymywanie). Smaczne.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12509

          #5
          Nowa etykieta:
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...