Schönram, Schönramer Saphir Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    Schönram, Schönramer Saphir Bock

    Ten bawarski jasny koziołek ma 8,0%. Piwo jest bladozłote, lekko mętne, na oko kojarzy mi się z... witem . Piana biała, bardzo drobna, dość wysoka, w miarę trwała, do końca zostaje delikatny kożuszek.
    Pachnie intensywnie i zaskakująco ziołami (kolendra?) i chmielem. W smaku najpierw alko (moc jest z nami), baza słodowa, ale szybko dominuje silna chmielowa goryczka z posmakiem ziół i daleeeekim echem owocowym.
    Nagazowanie w górnej strefie stanów średnich. Mała butelka 0,33, kapsel z (typowym dla Bawarii) mocnobarokowym herbem browaru, metalizowana czerwono-kremowa krawatka i eta z łbem uśmiechniętego rogacza, na kontrze info, tłumaczące nietypowość piwa.
    Pierwotnie myślałem, że ten "Saphir" to taka wariacja od satyra (pasowałoby do lubieżnego uśmiechu kozła ), ale okazało się, że to o chmiel chodzi... O ja gupia c*pa... .

    Bardzo nietypowy koźlak, świetnie wpisałby się w naszą grajdołkową rewolucję pt. "Kto dop****oli do piwa więcej chmielu, wygrywa" .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    #2
    Browar lubi eksperymentować i podobno miał to być taki quadrupel, tylko drożdżach dolnej fermentacji. Przynajmniej tak mi powiedziano W smaku coś na rzeczy jest, choć z drugiej strony mało jest jasnych koźlaków dubeltowych.

    Chmiel to Saphir z regionu Hallertau

    Aromat - aromat słodko-cukrowy z chmielem
    Piana - średnio-wysoka, nie jest zbyt gęsta i trwała, pozostawia cienki wianuszek
    Barwa - słomkowo-jasnozłota, u mnie klarowna
    Wysycenie - przyjemnie podszczypuje
    Smak - specyficzne tony słodyczy, kwiatowo-miodowe, trochę korzenne, z dość wyczuwalnym alkoholem i wyraźną goryczką, finisz dość długi przyprawowo-goryczkowy
    Treściwość - wysoka

    Specyficzny koźlak, może się sugerowałem, ale ma coś z belgów. Jest dużo chmielu jak pisał Pancernik, ale też sporo słodu i w sumie jest to zbalansowane. Wszystkiego jest tam dużo, tęgie piwo, degustacyjne, ciekawe.

    Im schönen Rupertiwinkel in Bayern gelegen, brauen wir unser Bier nach bewährter Tradition und mit modernster Technik. Erfahren Sie alles über unsere Brauerei.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12675

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
      Pierwotnie myślałem, że ten "Saphir" to taka wariacja od satyra (pasowałoby do lubieżnego uśmiechu kozła )
      To jest uśmiech politowania bardziej
      Attached Files

      Comment

      • VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

        #4
        Mam podobne i inne odczucia To piwo ma coś z belga ale moim zdaniem nie ma to "nasypać chmielu". Chmielenie jest klasyczne dla bocka, piwo jest mocno słodowe, alkohol przykryty. Bardzo dobre, raczej w kierunku klasycznego.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

        Comment

        Przetwarzanie...
        X