Hofmühl, Hofmühl Weissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Hofmühl, Hofmühl Weissbier

Niefiltrowane piwo pszeniczne z browaru w Eichstätt, pomiędzy Norymbergą a Monachium. Ekstraktu nie podano, alkohol 5,4%

Brązowo-miodowa barwa z takim odcieniem toffi. Oczywiście mętna.
    Lekko żółtawa piana, przeciętna po nalaniu, długo siedząca kilkumilimetrową pierzynką.
    Aromat trzymający się tradycyjnych ram stylu. Bananowo-przyprawowy, ze sporą domieszką kwasku i pszenicznymi odcieniami.
    W smaku oczekiwane akcenty estrowo-fenolowe są przykryte niezbyt przyjemnymi aptecznymi odcieniami, a także jakby grzybowym posmakiem. Nie wiem czy wpływ na to mają drożdże czy słody. Jest także lekki kwasek.
    Nagazowanie dość wysokie, prawidłowe.
    Butelka euro z kolejną bawarską etykietą, na której widnieje sięgający korzeniami XIVw. miejscowy zamek Willibaldsburg. I znów bawarska szachownica. I znów standardowa graficzna rutyna. Kapsel firmowy.

Piwo, które mi nie podeszło. Ma wyraźne DMS-owe klimaty, brakuje mu zaś tego co w pszenicach powinno być pierwszoplanowe. Jak widać czasem (Un)Ordnung muss sein. 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...