Tucher, Grüner Vollbier Hell / Grünerla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6460

    Tucher, Grüner Vollbier Hell / Grünerla

    Alk. 4,9% vol.

    Niby reaktywacja, przypomnienie jakiegoś dawnego piwa.

    Piana - średnia, na dłużej tylko obwódka.
    Barwa - jasne złoto.
    Aromat - lekka zbożowość.
    Gaz - nie mały.
    Smak - tradycyjny, koncernowy, ostry helles, zwykła mieszanka słód - chmiel.

    W upale idealne a na "lepsze" imprezy to już jak kto chce
    Attached Files
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Zmniejszyli w końcu cenę tego piwa w Kocykach?

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

      #3
      Niestety w tamtym tygodniu było jeszcze 4,99 zł

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Grüner Vollbier Hell/Grünerla

        Grüner Vollbier Hell/Grünerla - proponuję wspólnie ująć te piwa.
        Grünerla występuje w buteleczkach 0,25l. 4,9% alk.

        Nie wiem gdzie to warzą i jak to wygląda z browarami Tuchera. Podkreślają związek z Fürth, które leży pod Norymbergą.

        Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.


        Aromat - słodowy, przypieczona skórka od chleba, trochę ziemisty, chmiel gdzieśw tle
        Piana - średnia, drobne krzaczki i koronka pozostają na dłużej
        Barwa - słomka/jasne złoto
        Wysycyenie - dość wysokie, podszczypuje
        Smak - słodowa podstawa wyraźna, przypieczona skórka od chleba, jak na hellesa całkiem wyraźna goryczka, dość długa
        Treściwość - zdecydowanie pełne

        Moim zdaniem bardzo fajny helles, spodziewałem się że będzie wodnisty, ale ma bardzo fajną słodową treściwość doprawioną przyjemną goryczką. Zdecydowanie udana klasyka.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          Zdjęcie małej buteleczki:
          Attached Files

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

            #6
            Piwo ma 11,3% ekstr.

            Niestety tym razem nie wyczuwam żadnego chleba. Natomiast są lekkie, kwaskowe owoce i jakby lekkie utlenienie (ciut karton).Może to efekt jakiegoś gorszego przechowywania... nie wiem.

            Natomiast przy tym ekstrakcie zachowuje wysoką treściwość.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X