Sigwart, Sigwart Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Sigwart, Sigwart Hell

    Brauerei Sigwart to bawarski browar z Weissenburga. Tradycja warzenia tutaj piwa sięga 1451 roku, kiedy to istniał już miejscowy Gasthaus. Hell, czyli tradycyjny monachijski lager ma 4,9% alkoholu, a strona browaru (http://www.brauerei-sigwart.de) podaje że piwo ma 11,6 ° ekstraktu.

    Piękna złocista barwa, w pełni klarowna.
    Nieduża biała piana. Szybko opada do naśnieżenia i obrączki wokół szkła. Na ściankach niewielkie firanki.
    Słodowy, czysty aromat o ziarnistym, zbożowym charakterze z odrobiną miodowej słodyczy. W tle delikatne ziołowe nuty.
    Smak jest bardzo delikatny - całkowicie dominuje snująca się w ustach miękka, przejrzysta słodowość. Chmielowa część praktycznie nieobecna. Posmaki bardzo szybko wygasają lekkimi chlebowymi oraz słodzikowymi odcieniami.
    Nasycenie gazem średnie, ale wobec profilu smakowego wystarczająco dodające orzeźwienia.
    Butelka euro z banalną etykietą w piwnym niemieckim stylu na czerwonej bazie kolorystycznej. Sympatyczny firmowy kapsel.

    Absolutnie słodowe, aksamitne. Jak na styl jest mimo wszystko zbyt wycofane, delikatne, może nawet trochę wodniste. Pije się je dobrze gdy za oknem żar z nieba się leje. Jak teraz. W innych okolicznościach przyrody mogłoby już nie dać rady. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X