Spalt, Spalter Zwickl

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Spalt, Spalter Zwickl

Tradycyjny niemiecki lager z bawarskiego browaru w Spalt, anonsowanego jako ostatni browar komunalny w Niemczech. Piwo ma 4,9% alkoholu i jest oczywiście niefiltrowane.

Barwa jasnozłota, z żółtym odcieniem (zdjęcie wyszło jakieś ciemne). Wyraźnie zamglona.
    Biała, wysoka po nalaniu piana. Wolno opada do zwartego kożucha, choć na ściankach szklanki nie pozostawia śladów.
    Aromat chlebowo-słodowy, z wyraźną nutą pieprzową i pewnym odcieniem słodkich owoców, a może i nawet cytrusów.
    Ciekawy smak, o sporym udziale grejpfrutowo-trawiastej goryczki. Na języku odczuwa się pewną pikantność. Na podniebieniu rozkładają się ziarniste i chlebowe słodowe klimaty, które stanowią bazę profilu smakowego. W posmakach pozostaje delikatnie ściągające wrażenie wytrawnej trawiastej gorzkości.
    Nagazowanie średnie, w kierunku wyższego. Bardzo dobrze orzeźwia.
    Butelka NRW, oklejona w przegadaną etykietę. Jak dla mnie arcynudna. Za to fajna, przaśna krawatka. Kapsel przygotowany dla tego piwa.

Dobre, nawet bardzo dobre piwo. Fajny balans goryczki i pozbawionej słodyczy słodowości. Orzeźwiająco wysycone i z ładną pianą. Muszę przyznać, że dawno już nie trafiłem na tak sympatycznego frankońskiego niefiltrowańca. 9 w skali 1-10 w swoim stylu to nie żadna łaska.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12739

Tak z ciekawości, bo zazdrość mnie zżera, to piwo to pewnie import własny?

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2655

Giełda w Żywcu Darku. A czemu Cię zżera zazdrość, a?
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12739

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
        Giełda w Żywcu Darku. A czemu Cię zżera zazdrość, a?
        Bo ciekawe piwa opisujesz, a ten browar związany jest jeszcze odmianą chmielu o tej samej nazwie.

Comment

Przetwarzanie...
        X