Riedenburger, Einkorn Edelbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Riedenburger, Einkorn Edelbier

    Riedenburger warzy piwa z wielu zbóż. Tu mamy do czynienie z piwem, gdzie obok klasycznego słodu jęczmiennego wykorzystano słód z pszenicy samopszy.

    12,5 % ekstr.
    5,0% alk.

    Entdecke die Vielfalt handwerklich gebrauter Biere von Riedenburger. Erfahre mehr über unsere nachhaltige Brauerei und genieße erstklassigen Geschmack aus Bayern.


    Aromat - słodowy, ale nie związany z piwami pszenicznymi, zbożowy, z czymś co nieco przypomina banany, trochę wanilię
    Piana - średnia, szybko opada do drobnego kożuszka
    Barwa - mętna słomka /niefiltrowane piwo/
    Wysycenie - łagodne
    Smak - lekko owocowa słodowość (trochę banana, przejrzałe papierówki) z leciutkiem kwaskiem i minimalną cierpkością, łagodna goryczka pozostaje na języku
    Treściwość - umiarkowana

    Taka ciekawostka, smakowo plasuje się mniej więcej między kellerem a pszenicą.
    Łagodne w smaku piwo.

    Na naklejce polskiego dystrybutora podany ekstr. 12,4 (może to być najbardziej aktualna informacja, na przodze, na rogu ety bezpiecznie umieścili P12) Duży plus dla dystrybutora - BioPiwo Import za umieszczenie informacji, że w składzie jest właśnie pszenica samopsza.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X