Weiss-Rössl-Bräu, Turmherren Urhell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tmspoko
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 207

Weiss-Rössl-Bräu, Turmherren Urhell

Kolor: słomkowy,
    Piana: szybko opada do obrączki,
    Zapach: słodowo-chlebowy,
    Smak: chlebowy, goryczka śladowa
    Przeciętne piwo
    Attached Files
    TMspoko
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Jeszcze jeden bawarski helles. Zawartość alkoholu 5,0%.

Barwa jasnozłota. Całkowicie przejrzysta.
    Biała piana o drobnej teksturze. Zostawia ślady na szkle. Opada do trwalej pierzynki.
    Aromat słodowy, choć niezbyt wysoki. Nikłe trawiaste i kojarzące się z sianem odcienie na drugim planie.
    Dominujący, słodowy charakter w profilu smakowym. Jest i słodkawo i zbożowo, choć majaczą także delikatne drewniane nuty. Goryczka na poziomie śladowym.
    Nagazowanie umiarkowane, choć wyczuwalne.
    Butelka typu NRW z dość przaśną etykietą. Kapsel spotykany także na innych piwach z regionu. Wizualnie jak na zdjęciu powyżej.

Miękkie, słodkie i gładko wchodzące piwo. Trochę brakuje jednak chmielowej kontry, która w dobrym hellesie mimo wszystko towarzyszy słodowości. Ogólnie zatem 7,5 w skali 1-10.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

Ten dolnofrankoński browar nie warzy już od 2001 roku, została tylko marka.
      Teraz prawdopodobnie warzy to Arcobräu.

Aromat - słodowy, leciutki chleb
      Piana - wysoka, umiarkowanie zwarta z pojedynczymi większymi bąblami, z trwalszym kożuszkiem
      Barwa - słomkowo-złota, klarowna
      Wysycenie - wysoki, klarowne
      Smak - słodowy, łagodne tony suszonego ziarna i chleba. Goryczka łagodna, na finiszu dłuższa
      Treściwość - umiarkowana pełnia

W nawiązaniu do Wpadzia muszę przyznać, że piłem jeszcze mniej chmielowe hellesy, ten się mieści w solidnych stanach średnich pod tym względem. Choć na miejscowym rynku jest to tanie produkt, to przyznam że pije się je dobrze i mi smakowało

Comment

Przetwarzanie...
      X