Hösl Mitterteich, Edelhell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Hösl Mitterteich, Edelhell

    Styl helles to historyczna dolnofermentacyjna konkurencja pilsnera. Egzemplarz, który trzymam przed sobą pochodzi z bawarskiego minibrowaru Hösl w Mitterteich. Piwo ma 4,9% alkoholu i w składzie oczywiście wodę, słód jęczmienny i drożdże, jak napisano na opakowaniu.

    Barwa pomiędzy ciemną słomką a jasnozłocistą. Klarowna, aczkolwiek daje się zauważyć nieznaczną mglistość.
    Biała, niezbyt trwała piana, o dość drobnej teksturze. Po trzech minutach krzaczki na szkle, wyraźna obrączka wokół i naśnieżenie na powierzchni, które utrzymuje się do końca degustacji.
    Aromat na niewysokim poziomie intensywności. Słodowe, miękkie nuty oraz chmiel. DMS raczej niewyczuwalny.
    Smak nieco rozczarowuje. Słodowa podstawa jest mało szlachetna, kartonowa, drewniana. W posmakach pojawia się wyraźne ziarno. Goryczka bardzo umiarkowana.
    Nagazowanie na średnim poziomie.
    Butelka z niebieską etykietą i złotym wykończeniem. Klasyczna, przyjemna wizualnie. Kapsel firmowy.

    Piwo którego głównym minusem jest niezbyt jak dla mnie ciekawa w smaku słodowość. Przypomina trochę przez to piwa na przykład rosyjskie czy białoruskie. Pozostałe elementy na mniej lub bardziej przyzwoitym poziomie. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    minibrowaru Hösl w Mitterteich.
    Nie jest to taki mini. Abernacka wizytował go: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...z-mitterteich/

    Piwa z tego browaru są dobrze dostępne w Górnym Palatynacie i nie tylko, trafiają również poza Niemcy.

    Mam z tym piwem pewien problem. Wypiłem ich kilka (ta sama warka) i trochę się różniły w odbiorze. Biorąc pod uwagę zbliżający się termin i to że kupione było w Polsce (czyli za kilkoma przystankami po drodze) lekki (ale niefajny) mokry karton uznałem za efekt utlenienia. Szczególnie, że nie wystąpił we wszystkich egzemplarzach. W tych lepszych klasyka, czysta słodowość (może w kierunku lekkiej chlebowości) bez owocowych tonów, lekka jak to w tym stylu goryczka, w posmaku długa i przyjemna. Nie wiem w związku z tym jak je ocenić
    Jednak świeże jest bardzo przyzwoitym przedstawicielem tego popularnego w Bawarii (a tym bardziej Palatynacie stylu).

    Poza tym jak napisał Wpadzio. Klasyka, miękka w odbiorze, słodowa, prostota. Mi odpowiada.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12699

      #3
      Kolejne podejście do tego produktu z Górnego Palatynatu.

      Aromat - umiarkowany słód
      Piana - wysoka, zwarta, zostaje trochę na szkle, trwały kożuszek
      Barwa - słomka/jasne złoto
      Wysycenie - umiarkowane, delikatne musowanie
      Smak - gładka, miękka słodowość, ale dość nijaka i nieco mdława. Chmielowych akcentów niewiele. Goryczka minimalna, pozostawia trochę wyraźniejszy, dłuższy posmak
      Treściwość - pełne piwo

      Na tle innych hellesów z Bawarii, które miałem okazję od ostatniego wpisu spróbować wypada blado, bez wyrazu. Poprawne w wykonaniu, takie sobie w odbiorze, ale da się wypić.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X