Ritter St. Georgen, Ritter Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

    Ritter St. Georgen, Ritter Pils

    Niewielki browar Ritter St. Georgen, w którym uwarzono niniejszego pilsa został założony w połowie XVII wieku i mieści się w miejscowości Nennslingen w Środkowej Frankonii. Od prawie 240 lat należy do rodziny Gloßnerów.
    Ritter Pils ma 4,9% alkoholu.

    Barwa żółta, ciemnosłomkowa. Zdjęcie nieco przekłamuje w kierunku ciepłej złocistości. Piwo niemal całkowicie klarowne, z delikatnym jedynie przydymieniem.
    Biała piana o niejednorodnej teksturze, w której trafiają się spore bąble. Całkiem długo się redukuje, zostawiając drobne wzory na szkle. Do końca obecna w postaci zwartej szumowinki.
    Czysty zapach ze słodową, nieco ciasteczkową bazą i wyraźne chmielowe aromaty w kwiatowym duchu.
    W smaku, jak to bywa w pilsach z Bawarii, znaczny udział słodowych, miękkich nut oraz niegryząca lekka goryczka, a także wyraźne chmielowe ziołowe (mam skojarzenia na przykład z miętą) odcienie. Ten chmiel zostaje długo i przyjemnie w posmakach.
    Nagazowanie średnie w kierunku wyższego. Bardzo dobrze współgra z charakterem piwa.
    Butelka euro z charakterystyczną dla piw z tego browaru etykietą, na której Św.Jerzy ubija smoczysko. Na krawatce nazwa piwa i herb Nennslingen. Kapsel firmowy.

    Bardzo smaczne piwo, o przejrzystym, przyjemnym profilu smakowo-zapachowym. Miłośnicy Jevera mogą nieco kręcić nosem, aczkolwiek powoli skłaniam się ku temu by bawarskie pilsy uznać za znacznie smaczniejsze i bardziej przyjazne w degustacji. Choć to oczywiście rzecz gustu Jak dla mnie Ritter Pils zasługuje spokojnie na 9 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...