Kircher, Kirchers Premium Pils/Cottbuser Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9799

    Kircher, Kirchers Premium Pils/Cottbuser Pils

    Pozwoliłem sobie "złamać" nazwę piwa, ponieważ zarówno parametr (4,8% alko), jak i wrażenia z konsumpcji skłaniają mnie do zdania, że to to samo piwo.
    Nareszcie enerdowski pils ma ładny kolor, daleki od anemii - jest jasnozłoty. Piana średniowysoka, biała i sztywna, ale średniotrwała jedynie...
    Pachnie delikatnie, chmielowo ze zrównoważonym, słodowo-owocowym tłem. W smaku ściągająca, dość silna, goryczka, ale na szczęście gdzieś daleko można wyczuć trochę kontrującego tę goryczkę słodu.
    Gazu sporo, jak na pilsa OK. Obie butelki mają taki sam, biały kapsel browaru z niebieskimi napisami oraz metaliczne ety i krawatki, dość proste i na niemiecki sposób klasyczne, z herbem browaru - dwoma kamieniczkami i wieżą ratusza (w Drebkau?). Na jednej flaszce była okolicznościowa kontra z lokalnym bierfestem, wersja "Cottbus" ma na ecie i krawatce wieżę "Spremberger Turm" z Cottbus w wieńcu z jęczmiennych (?) kłosów.
    Całkiem fajny, nieprzesadnie goryczkowy pils, mimo, że z Enerde (albo innych Łużyc).
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    barwa: jasne złoto
    piana: dość wysoka przy nalewaniu, średnio grube pęcherzyki, szybko znika
    zapach: chmielowy, lekko kwaskowy
    smak: jest dość płasko, chmielowe nuty, trochę kwasku i lekko metaliczna nieprzyjemna, brudna goryczka, Ogólnie jest wytrawnie, nudno i średnioprzyjemnie
    Attached Files
    LP

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12730

      #3
      Mój egzemplarz do Cottbuser Pils, ale w Cottbus (Chociebuż) nie jest powszechnie dostępny. Myślę, że browar najbardziej znany jest chyba ze swojego ogórkowego radlera:



      bo Dolne Łużyce i Spreewald to ogórkowe zagłębie Niemiec.

      Bardzo ciekawa jest historia browaru. Na ecie widnieje data 1898, choć sam browar w Drebkau powstał wcześniej. Należy do rodziny Kircher, która właśnie od tego roku posiadała prawo warzenia piwa w nieodległym Chociebożu. Do czasów wywłaszczenia w l. 50-tych mieli tam też browar. Browar w Drebkau kupili w 1949, co jak na czasy NRD było mocno ryzykownym krokiem. Rodzina Kircher prowadziła go aż do 1972 r.! A dwadzieścia lat później odzyskali go w ramach reprywatyzacji (to taki pomijany proces przez rządzącą Polską prawicę...).



      Nadal 4,8% alk.

      Aromat - początkowo dominują tony ziołowego chmielu, potem coraz bardziej wyraźny słód
      Piana - wysoka, trwała, do końca koronka, minimalnie zostaje na szkle
      Barwa - złota
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - miękka, całkiem wyraźna słodowa baza, wyraźniejszy chmiel, umiarkowana goryczka, dłuższy ziołowy finisz od chmielu
      Treściwość - pełne piwo

      Nie ma fajerwerków, ale wszystko na przyzwoitym poziomie. Dobra pijalność, generalnie przyjemne piwko.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1100288.JPG
Views:	43
Size:	25,1 KB
ID:	2323686

        Comment

        Przetwarzanie...
        X