Górnobawarski browar związany z dawnym klasztorem augustianów
16,2% ekstrakt
6,8% alkohol
Koźlak pszeniczny nagrodzony na European Beer Star 2011 srebrnym medalem
Aromat - goździki, fermentujące owoce, drożdże
Piana - średnie, niezbyt trwała, niezbyt gęsta, pozostawia szczątkową koronkę
Barwa - brunatno-herbaciana, nie do końca taki hell
Wysycenie - wysokie, mocno szczypie
Smak - przyprawy, owoce, jakby pieczone jabłka, w których wyczuwa się tony karmelu, z drugiej strony mają też trochę cierpkości i lekkiego kwasku, czuć drożdże, dzięki wysycenie dość ostre w smaku
Treściwość - dość wysoka, pszeniczne koźlaki dzięki owocowości wydają się jednak lżejsze niż ich klasyczne odpowiedniki i tak jest w tym wypadku.
Dobre piwo, trzyma poziom, ale nie jest raczej moim faworytem w tej klasie.
16,2% ekstrakt
6,8% alkohol
Koźlak pszeniczny nagrodzony na European Beer Star 2011 srebrnym medalem
Aromat - goździki, fermentujące owoce, drożdże
Piana - średnie, niezbyt trwała, niezbyt gęsta, pozostawia szczątkową koronkę
Barwa - brunatno-herbaciana, nie do końca taki hell
Wysycenie - wysokie, mocno szczypie
Smak - przyprawy, owoce, jakby pieczone jabłka, w których wyczuwa się tony karmelu, z drugiej strony mają też trochę cierpkości i lekkiego kwasku, czuć drożdże, dzięki wysycenie dość ostre w smaku
Treściwość - dość wysoka, pszeniczne koźlaki dzięki owocowości wydają się jednak lżejsze niż ich klasyczne odpowiedniki i tak jest w tym wypadku.
Dobre piwo, trzyma poziom, ale nie jest raczej moim faworytem w tej klasie.
Comment