Wagner (Kemmern), Kuckuck Rauchbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Wagner (Kemmern), Kuckuck Rauchbier

Jeszcze jeden przedstawiciel Bawarii, tym razem z browaru Wagner w Kemmern. Kuckuck to kukułka a samo piwo to Rauchbier, czyli na wędzonych słodach. Alkohol 5,0%. Termin przydatności podany na etykiecie mija za 5 dni, więc czas na wigilijną degustację.

Bursztynowo pomarańczowa barwa. Klarowna.
    Obfita, kremowo-żółtawa piana zaraz po nalaniu. O dość drobnej teksturze. Opada do zwartej i trwałej szumowiny, przy okazji zostawiając wyraźne ślady na szkle.
    W zapachu obecne wędzone nuty, aczkolwiek na pierwszy plan wysuwa się słodycz kojarząca się z cukrem waniliowym. W tle melanoidynowe i ziarniste słodowe odcienie.
    Przyjemny smak, z bogatą bazą dymu i wędzonki, o charakterze wędzonej wędliny raczej niż wędzonego sera. Kremowe, wręcz tłuste wrażenie w odbiorze. Gdzieś tam jednak też pałęta się ta waniliowa nuta... Na dalszym planie trochę siana i trawy. Goryczka bardzo delikatna, miękko wygasa wraz z wędzonką na podniebieniu.
    Nagazowanie przeciętne. Nieco wyższe nie zaszkodziłoby.
    Butelka 500ml, ze standardową piwną etykietą, utrzymaną w żółto-brązowych nastrojach. Na ładnym firmowym kapslu kukułka, a jakże.

Jako miłośnik wędzonek uczciwie stwierdzam, że to piwo jest smaczne. Dobry balans, treściwość, miękkość i wyraźne wędzone aromaty. I chrzanić tą wanilię. Wszak dziś Wigilia, mogło mi się od Narodzenia coś zmiętosić w ośrodku dyspozycyjnym. 8,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Uściślając - Górna Frankonia (oni podobno nie lubią jak się im wspomina tę Bawarię)

Wędzonka marcowa (Märzen Rauchbier)

Ekstr. 13%

Comment

Przetwarzanie...