Au-Hallertau, Hallertauer Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    Au-Hallertau, Hallertauer Kellerbier

    Do warzenia użyto chmielu Mandarina Bavaria


    Ekstr. 12%
    Alk. 4,9%

    Aromat - chmiel nieco owocowy (ale nie rozpoznałby, że to akurat ten), na początku trochę siarkowe, ale szybko to znika, potem już klasycznie dla stylu - śą drożdże, trochę słodu
    Piana - wysoka, dość gęsta, trwała
    Barwa - słomkowo-cytrynowa
    Wysycenie - niskie, minimalnie musuje
    Smak - tu dość wyraźna chmielowa cytrusowość. Sama goryczka jak na kellera bardzo wyraźna i zdecydowanie długa, poza tym trochę drożdżowe. Drożdże i wspomniane cytrusy przypominają nieco cechy piwa pszenicznego, goryczka daje nieco "ejlowości". Natomiast bardzo niewyraźne są atrybuty słodowe, piwo jest nieco wodniste (choć zdecydowane w smaku).
    Treściwość - niska

    Ogólnie leciutkie piwo, mi brakowało treści. Jest natomiast bardzo dobrze pijalne, na lato bardzo fajne. Nachmielenie daje ciekawy efekt, samo piwo bazowe jest natomiast bardzo przeciętne. Całość oryginalna i pije się jednak zdecydowanie przyjemnie.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X