Landskron, Weizen Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Landskron, Weizen Alkoholfrei

Bezalkoholowa pszenica z browaru w Görlitz. Skład na kontretykiecie podany w sposób podstawowy. Zawartości alkoholu nie podali

Barwa złota, wpadająca w pomarańczową. Delikatnie zmętniona.
    Piana stosunkowo wysoka po nalaniu. Optycznie posiada dość wyraźne bąbelki. Opada do zwartej i trwałej półcentymetrowej pianki.
    Zapach zbudowany przede wszystkim na wyraźnej drożdżowej bazie. Nieco zbożowych, ziarnistych nastrojów w tle. Jest też jakaś lekka owocowa, słodka nuta.
    Smak jest w pierwszej chwili dość wytrawny, mocno kwaskowy. W posmakach pojawiają się przyjemne owocowe, lekko bananowe klimaty.
    Nasycenie gazem na poziomie średnim, w kierunku wyższego.
    Butelka w typowej dla browaru stylistyce. Tym razem jest złoto-srebrno-biało. Optycznie sprawia całkiem eleganckie wrażenie. Szkoda, że nie pokuszono się do tej pory choćby o firmowy kapsel.

Całkiem orzeźwiające piwo o kwaskowatym, drożdżowym charakterze. Doskonale się sprawdzi na przykład w podróży za kółkiem. Do stacjonarnej konsumpcji również przydatne, choć przeciętny miłośnik niemieckich pszenic może się mocno rozczarować dominującą wytrawnością i brakiem charakterystycznego balansu banan/goździk. Obiektywnie/subiektywnie jak dla mnie zasługuje na 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• dadek
    Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
    dadek
    Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
    2022-10-19, 23:41
  • Javox
    Berliner-Kindl-Schultheiss, Herren Weizen
    Javox
    Weizen z alko 5.5%

Piana - sporo na dłużej.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
    Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
    Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...
    2023-10-28, 21:27
  • iron
    Radbrauerei, Rad-Weizen naturtrub
    iron
    Piwo z kalendarza adwentowego
    Alk 5,3%
    Kolor złoty mętny
    Piana drobnopęcherzykowa trwała
    Zapach drożdżowe słodowy pszeniczny
    Wysycenie wysokie
    Smak słodowo chmielowy z landrynkowym lekko bananowym finiszem
    Bardzo dobry pszeniczniak...
    2024-12-13, 21:29
  • Javox
    Feldschlößchen, Maternus Premium Weizen
    Javox
    Piwo pszeniczne o ekstrakcie 11.3* z alko 5.0% z ALDI.

Piana - sporo na długo.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony pomarańczowy.
    Aromat - dojrzały banan i nuty goździk.
    Smak - lekko tylko słodkawe, lekko cierpkie, słodkawe owoce z posmakiem...
    2024-10-31, 15:05
  • AaLeX
    Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Alkoholfrei
    AaLeX
    Na wstępnie zaznaczę, iż nie jestem miłośnikiem bezalkoholowych piw, ale czasami zdarza mi się takowe wypić. Polskie piwa tego gatunku kojarzą mi się głównie ze słodkim, ryżowym posmakiem. Tutaj mamy zupełnie coś innego. Piwo ma fajną goryczkę i marginalną słodycz gdzieś w tle. Do...
    2024-07-17, 10:35
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...