Hösl Mitterteich, Zünftiges Wirtshaus-Bier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Hösl Mitterteich, Zünftiges Wirtshaus-Bier

Zünftiges Wirtshaus-Bier browaru Hösl w Mitterteich to piwo w stylu helles. Nie znam niemieckiego, ale zdaje się, że piwo to ma nawiązywać do dawnych czasów tradycyjnych piwnych biesiad i zabaw. Ma ono 5,2% alkoholu i typowy dla większości niemieckich piw skład na kontretykiecie - woda, słód jęczmienny, chmiel. Ale o Bawarskim Prawie Czystości nie napisali tym razem

Barwa żółto-złota, całkowicie przejrzysta.
    Biała, drobna piana. Całkiem ładnie opada do zwartej pierzynki.
    Słodowy aromat, niezbyt wyrazisty. Nieco chmielowych nut i dyskretny DMS. Wszystko się zgadza.
    Smak przejrzysty, słodkawy, słodowy. Nieznaczna tylko goryczka. Bardzo delikatna trawiasta chmielowość. Posmaki zbożowe, ciasteczkowe. Szybko gasną.
    Dość duże nagazowanie, odczuwalne w ustach. Aczkolwiek ma tendencję do spadku w osi czasu.
    Butelka NRW z etykietą, na której artystyczna wizja tłumnej biesiady w jakiejś piwnej piwnicy, z tanecznymi przytupami na pierwszym planie. Biały kapsel.

Miękkie, subtelne, nieinwazyjne piwo. Przesunięte w słodowym, ciepłym kierunku. Może odrobinę zbyt delikatne, nawet jak na swój styl. Bezpiecznie oceniam na 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
    Zünftiges Wirtshaus-Bier browaru Hösl w Mitterteich to piwo w stylu helles. Nie znam niemieckiego, ale zdaje się, że piwo to ma nawiązywać do dawnych czasów tradycyjnych piwnych biesiad i zabaw.
    Mniej więcej chodzi o piwo do tańca w gospodzie. Bo żeby się bawić, to piwo może być nieco bardziej alko, a w Bawarii ze względu na sesyjność piwa to 5,2% oznaczało już takie piwo.
    Najczęściej takie piwa określana są jako "exoprt helles".

Aromat - słodowy z lekkim muśnięciem suszonych ziaren
    Piana - wysoka, trwalsza
    Barwa - jasne złoto
    Wysycenie - średnie, musuje dość łagodnie
    Smak - słodowy, jest minimalny ton wspomnionych suszonych ziaren, szkoda że nie bardziej wyraźny. Słodsze, herbatnikowe muśnięcie, goryczka marginalna. Pozostawia łagodny posmak w ustach.
    Treściwość - pełna

Łagodne, miękkie, sesyjne. Takie co oprócz do gospody na tańce idealnie wpisuje się na oglądanie meczu z kolegami Przyzwoite piwko.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
      Może odrobinę zbyt delikatne, nawet jak na swój styl.
      No niestety, słodowe tony może przyjemne ale wątłe. W 2019 r. piwo wydawało mi się pełne, teraz jest lekkie. Nie wiem jaki ma ekstrakt, ale sugerując się tą samą zaw. alk. - 5,2% to zbyt mało treściwe. https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...wirtshausbier/

Chmiel natomiast wydaje się wyraźniejszy, stąd i goryczka też (łagodna, z dłuższym finiszem).

Browar przeprowadza stopniowy rebranding marek, ale tu opakowanie bez zmian.

Kiedyś oceniłem je jako przyzwoite, teraz poprawne, czyli według moich kryteriów spadek o jedno oczko
      Last edited by darekd; 2023-06-24, 22:11.

Comment

Przetwarzanie...