Hösl Mitterteich, Märzen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Hösl Mitterteich, Märzen

Przede mną marcowe z browaru w bawarskim Mitterteich. Piwo ma 5,6% alkoholu, więc mieści się raczej w górnych rejonach stylu.

Ładna, żółto-złocista barwa. Całkowicie przejrzysta.
    Biała piana, średnio wysoka po nalaniu. Po kilku minutach mamy zwartą, ale cienką szumowinkę na powierzchni. W niedużym stopniu okleja szkło.
    Zapach dość łagodny, delikatny. Spod słodowości wyłania się całkiem wyraźna trawiasta chmielowa nuta. To przyjemne wrażenie, choć w marcowym nieco zaskakujące.
    Smak również mocno stonowany. Słody na początek, nieco ziarniste, chlebowe. Ale zaraz potem mamy znów te chmielowe żywe i przyjemne nastroje, nieco trawiaste, nieco ziołowe. Goryczka delikatna, ale wyczuwalna. W posmakach nie ustępuje pola słodkiej słodowości.
    Nagazowanie średnie plus. Treściwość nieduża.
    Butelka euro w bardzo przyjemnej, choć zdecydowanie kiczowatej szacie graficznej. Ujmująca blondynka, z kuflem w dłoni na tle prawdopodobnie Alp. No pięknie. Kapsel firmowy.

To piwo mi bardzo smakuje. Jak na styl jest wyjątkowo mocno przesunięte w kierunku chmielowym, co mnie akurat absolutnie nie przeszkadza. Goryczka i zielone, trawiaste nuty w tym przypadku nadspodziewanie dzielnie uzupełniają nudną słodycz słodową. Bardzo fajnie, choć puryści marcowego mogą się czepiać. Jak dla mnie za wrażenia konsumpcyjne 8,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Podpisuję się pod wszystkim co napisał wpadzio.

A dodam jedynie, że piwo rekompensuje każdy grosz z wydanych 5,5 zł.

PS: wpadzio, gdzie kupiłeś te Hösl-e, które ostatnio recenzowałeś?

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Mój egzemplarz nabyłem w całkiem dobrze zaopatrzonym w niemieckie piwa warszawskim sklepie Das Bier na Rydygiera 13 (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110987)
      Jego atutem jest to, że jak mi powiedział właściciel, sami sprowadzają piwa a nie ściągają z hurtowni.
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

Mam nadzieję, że pojawi się w trójmiejskich sieciach handlowych. Jaki orientacyjny koszt butelki 0,5?

Edit: już widzę, że ok. 5,5 zł - dobra cena! W takim czekam, aż wpadnie w moje ręce.
        Last edited by Dukat_WSI; 2015-07-02, 10:52.

Comment

• wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

Ja zapłaciłem 7...

Comment

• Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

To już niestety sporo, jak na jasnego lagera.

Comment

Przetwarzanie...
            X