Grünbach, Grünbacher Leichte Weisse

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Grünbach, Grünbacher Leichte Weisse

Grünbach to warzący piwa pszeniczne browar z Górnej Bawarii. Jako drugie (pierwsze tu) stanęło przede mną Leichte Weisse, czyli pszeniczniak niskoalkoholowy. Piwo ma 2,8% alkoholu i jest, jak to z reguły bywa w przypadku takich produkcji, niefiltrowane.

Barwa złoto-miodowa, wpadająca w pomarańczową. Mętna.
    Biała, dość drobna piana. Osiada w postaci trwałej, obecnej do końca cienkiej pierzynki. Całkiem mocno okleja szklankę.
    Aromat dość dziwnie trącący odcieniami słodów wędzonych. Do tego pokaźne kwaskowe nuty. Gdzieś bardzo daleko pojawiają się bananowe estry.
    W smaku jest dość wytrawnie i kwaskowato. Nieznaczna tylko bananowość i tylko nieco większy udział przyprawowych, goździkowych fenoli. Wyczuwalna spora wodnistość i bardzo szybko gasnące ostre pszeniczne posmaki.
    Nagazowanie stosunkowo niskie jak na styl.
    Butelka euro. Ze standardową, nawet ładną piwną etykietą, w klimacie innych produkcji browaru. Kapsel firmowy.

Konsumpcja nie wywołuje dreszczy. Jest nudno, bez wyrazu. Nieco tylko intryguje ta wędzona nuta. Ale piwa bym już nie powtórzył. 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Last edited by wpadzio; 2015-07-02, 21:07.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Po opisie wyczuwam, że piwo kupiłeś w Warszawie na ul. Rydygiera?

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Po opisie wyczuwam, że piwo kupiłeś w Warszawie na ul. Rydygiera?
      Po opisie powiadasz... ?
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
        Po opisie powiadasz... ?
        No może nie do końca

Otóż Schlossbrauerei Grünbach dotknął problem spadku sprzedaży, który groził zamknięciem browaru. Większy i prężny browar Arcobräu nawiązał współpracę z nimi. Nie chodzi o przejęcie dotyczące modernizacji i marketingu.

Arcobräu należy do rodziny Arco. Właścicielami browaru Grünbach jest rodzina Noll, jak wspomniałeś w jednym z wątków. Są nimi jednak od lat 60-tych XX w. Arcobräu należy do rodziny Arco, ale do ich przodków kiedyś należał również Grünbach. Może taki sentyment...

Kiedyś natknąłem się na taką informację

Przeczytałem, że we wspomnianym sklepie sprzedają piwa z browaru Arcobräu. Biorąc pod uwagę kooperację obu browarów wydedukowałem, że te piwa muszą być dostępne razem, a w Polsce rzadko występują Mam nadzieję, że trafiłem?

Comment

• wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

Tak Darku, piwa z Arcobrau też tam mają. Brawo zatem za małe śledztwo i dodatkowe informacje.
          PS. Widzę, że uważnie czytujesz moje wpisy. Bardzo mi miło

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie chodzi o przejęcie dotyczące modernizacji i marketingu.
            Przepraszam, miało być: nie chodzi o przejęcie browaru, tylko o działania dotyczące modernizacji i marketingu.

Czytam uważnie wpisy Autorów, dla których piwo to nie tylko napój składający się z diacetylu i dmsu, ale coś co ma swoją historię i to coś

Comment

Przetwarzanie...
            X