Grünbach, Grünbacher Altweisse Gold

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Grünbach, Grünbacher Altweisse Gold

I jeszcze jedna pszenica z browaru w Grünbach - Altweisse Gold (o innych pisałem tu tu i tu. Piwo niefiltrowane, alkohol 5,3%, skład podany w sposób podstawowy.

Barwa złota, wpadająca w pomarańczową. Nieklarowna.
    Wysoka, sztywna, biała piana o drobnej teksturze i mięsistym charakterze.
    Aromat całkiem sympatyczny. Wydaje się dobrze zbalansowany, bo charakterystycznym nutom przyprawowym towarzyszą równie mocne wanilia i banany. Gdzieś daleko lekkie drożdże.
    Smak na początku uderza mocno kwaśnymi klimatami i pszeniczną ostrością, bu po chwili złagodnieć do aksamitnego. Jest też nieco mydlaście, a mariaż estrów i fenoli jakby trochę się schował z tyłu. Odczuwalna za to stosunkowo silna drożdżowość.
    Wysokie, prawidłowe rześkie nagazowanie.
    Butelka euro, z estetyczną etykietą jak w innych piwach browaru. Kapsel firmowy z trąbką sygnałową, jak mi się wydaje.

Dość przyzwoite piwo, choć w smaku trochę brakuje typowej pszenicznej bazy. Za to mamy więcej smakowych niuansów. Mimo wszystko chyba najlepsze z piw z Grünbach, które miałem okazję pić. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Grünbach, Grünbacher Bayrisches Weissbier
    darekd
    Browar z Górnej Bawarii, który warzy tylko pszeniczne piwa. Myślałem, że już wszystkie ich piwa tu opisaliśmy, czyli siedem. Okazało się, że mają na rozkładzie osiem piw (przynajmniej obecnie)

Tym dotychczas nieopisanym jest to piwo:

https://www.gruenbacher-weissbiere....
    2020-09-14, 20:03
  • AaLeX
    Natakhtari, Gold
    AaLeX
    Piwo kupiłem w gruzińskiej restauracji w Jeleniej Górze. Co ciekawe, importerem jest firma z Łodzi, dokładnie firma Pazopol, dzięki czemu mamy etykietę w języku polskim. Alkohol 5%. Innych danych brak. Jest natomiast informacja, że nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu. Co do samego piwa, jest...
    2024-11-30, 08:18
  • darekd
    Grünbach, Grünbacher Prinzen-Bock Weisse
    darekd
    Pszeniczny koźlak z Górnej Bawarii

17,5% ekstr.
    7,0% alk.

https://www.gruenbacher-weissbiere.d...n-bock-weisse/

Aromat - bardzo przyjemny bukiet owocowy - banany, cierpkie śliwki, suszone owoce, nutka owocowego destylatu i ciut korzenności...
    2019-01-23, 18:13
  • ART
    Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
    ART
    New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
    2024-12-07, 18:06
  • Javox
    Åbro, Bryggmästarens Premium Gold
    Javox
    Szwedzki masowy lager o mocy 5.7%
    (to inne piwo niż to co ma 5% - ponieważ na stronie browaru funkcjonują dwa piwa o różnych woltażach)

Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - złoto.
    Gaz - średni..
    Aromat...
    2024-06-27, 16:54
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...