Arcobräu, Weissbier Leicht

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Arcobräu, Weissbier Leicht

Pszenica light z bawarskiego browaru w Moos niedaleko Regensburga. Jak lajt to lajt, czyli 2,9% alkoholu.

Barwa jasnego złota, o zaskakująco wysokiej klarowności.
    Bzycząca głośno po nalaniu piana, wyjątkowo nietrwała jak na styl. Po dwóch minutach nie ma już nic poza obrączką wokół szklanki. Wyjątkowa słabizna.
    Aromat bardzo mocno przepłukanego piwa pszenicznego, choć balans estrów i fenoli wydaje się prawidłowy.
    W smaku jest podobnie wodniście. Mamy lekki cytrynowy kwasek, są pszeniczne nuty, wreszcie gdzieś tam daleko lekki banan i jeszcze bardziej leciutki goździk. Szybko wszystko jednak umyka w ustach i na podniebieniu.
    Wysycenie gazem na średnim poziomie.
    Butelka z arystokratyczną oprawą. Złocenia, ornamentyka, herb rodowy rodziny Arco-Zinneberg (dzięki Darek ) I kapsel z tymże, mnie osobiście kojarzącym się jednak z czasami caratu. Najlepszy element.

Piwo z nieznacznie zaznaczonymi elementami stylu. Smakuje trochę jak nisko zmineralizowana woda z cytryną, do której ktoś niechcący wlał trochę piwa pszenicznego. 5,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2015-07-21, 21:21.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X