Höss der Hirschbräu, Adlerkönig Urtyp Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Höss der Hirschbräu, Adlerkönig Urtyp Hell

Lager w monachijskim stylu, czyli hell z leżącego prawie u podnóża niemieckich Alp browaru Höss w Sonthofen. Ma 4,7% alkoholu, ekstraktu nie podano.

Klarowna, jasnozłocista barwa.
    Biała, drobnoteksturowa, bardzo szybko znikająca piana. Po trzech minutach obrączka wokół szkła i resztki archipelagu prześwitujących wysepek.
    Słodkawo-zbożowy słód, trawiasty chmiel i nieco cebulowy DMS. Wszystko w percepcyjnej mikroskali.
    Smak miękki, słodowy, słodkawy, leciutko drewniany. Jako kontra nieznaczne trawiaste odcienie chmielowe i nikła goryczka.
    Nasycenie średnie i takaż treściwość.
    Butelka w typie NRW, ale śladów eksploatacji nie zauważyłem. Ładna etykietka z bawarskim sędziwym brodaczem i orłem (Adlerkönig to wszak król orłów). Kapsel firmowy ze stylizowanym jeleniem.

Jak na swój styl piwo jest przyzwoite w profilu smakowo-zapachowym. No może ma nieco zbyt wysoki warzywny DMS, ale to zapewne zasługa pilzneńskiego słodu. Rozczarowuje za to piana, znikająca niczym naziści po kapitulacji III Rzeszy. Pomimo tradycyjno-geograficznych uwarunkowań myślę, że to jest takie fajne piwo do wypicia na jakiejś południowej plaży zamiast kukukukurydzianych cienkuszy. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6394

Piana - słabo się tworzyła i szybko zniknęła do cieniutkiej, niepełnej warstewki. Na szkle pozostałości mało.
    Barwa - złotawa słomka.
    Gaz - średni.
    Aromat - bardzo słaby słód.
    Smak - zbożowe, lekko kwaskowe, mała goryczka.

No ten smak już znam aż za dobrze. Niemiecki lager bez możliwości zabłyśnięcia czymkolwiek.
    A zatem w tej grupie jest klasyką i pijemy to w tych realiach.

Graficznie bez zmian.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12557

Na stronie www.hirschbraeu.de nie zauważyłem tego piwa.

Nadal 4,7%

Aromat - łagodny słód z odcieniami suszonego ziarna i chleba,
      Piana - wyższa, dość trwała, długa koronka
      Barwa - jaśniejsze złoto
      Wysycenie - umiarkowane, musujące
      Smak - słodowa podstawa jest trochę bez wyrazu (troszeczkę mdława), ciut słodyczy i kwasku, na języku zostaje trochę goryczki
      Treściwość - niższa

Mało ciała, mało smaku, co najwyżej poprawne. Spokojnie można nim popychać golonkę, ale polecać jako bawarską klasykę to już nie.

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12557

Click image for larger version

Name:	P1090604.JPG
Views:	51
Size:	22,0 KB
ID:	2322877

Comment