Nerchauer, Nerchauer Pumpernickel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Nerchauer, Nerchauer Pumpernickel

    Piwo ma 12,5* i 4,8% alko, jest ciemnobursztynowe, lekko zmętnione.
    Piana kremowa, średniodrobna, dość wysoka, średniotrwała.
    Silny zapach wędzonki w stylu oscypkowym, w tle słodowy ślad.
    W smaku ślad goryczki, lekki słód i delikatny posmak wędzonego sera.
    Gazu niewiele. Krachla, prosta eta w stylu browaru, tutaj w barwach biało-bordowych, banderola.
    Liczyłem na więcej wędzonych doznań, w tematach wędzonek to jednak... Schlenkerla rulez .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    #2
    Saksoński (Grimma) browar rzemieślniczy warzy bio-piwa od 2011 r.

    To piwo to ciekawostka - górna fermentacja z użyciem żytniego słodu.
    Podobnie jak żyto używa się w pumperniklach. No i przy tym piwo wędzone.
    Czyli rauchroggen



    Aromat - wyraźnie wędzone słody
    Piana - wysoka czapa, dość trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - brunatno ciemnobrązowa, zmętniona
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku łagodnym, musujące
    Smak - lekko palony słód, całkiem sporo wędzonego, lekka palona goryczka, więcej palonego kwasku. Pomimo tego nie jest aż tak bardzo "pumperniklowe" czyli trochę mało w posmaku treściwego razowego chleba, dopiero bardzo fajny, długi finisz daje więcej skojarzeń w tym kierunku - razowy kwasek, palona goryczka, wędzona śliwka
    Treściwość - łagodna pełnia

    Fajne piwo, oryginalne, przypominające piwa domowe.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...