Licher, Benediktiner Weissbier Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Licher, Benediktiner Weissbier Dunkel

Dunkelweizen warzony w browarze w Lich, należącym do holdingu Bitburgera, dla Klosterbrauerei Ettal. Piwo ma 5,4% alkoholu i 12,5% ekstraktu.

Barwa brązowo-herbaciana, z miedzianymi połyskami. Tylko nieznacznie zamglona.
    Jasnokremowa piana o niejednorodnej teksturze. Dość szybko opada do dwumilimetrowej pierzynki.
    Aromat w przeważającej mierze oparty na słodkich odcieniach. Sporo gumy balonowej, wanilii, nieco mniej banana, trochę karmelu. Po stronie przyprawowej, fenolowej niewiele da się wywąchać.
    W smaku podobny balans. Piwo jest miękkie, słodkie, owocowe. Pozbawione zarówno goryczki jak i kwaskowatości. Wyczuwalna pszenica i odrobinę ciemnego pieczywa. Szybko wszystko wygasa w ustach.
    Nagazowanie przyzwoite, choć jak na styl można by oczekiwać wyższego.
    Butelka NRW z naprawdę ładną kolorystycznie i tematycznie etykietą i z utrzymanym w takim samym klimacie kapslem. Na kontrze info w kilku językach, czyli piwo z potencjałem eksportowym, choć w odróżnieniu od często u nas widywanej jasnej pszenicy tej wersji w Polsce jeszcze nie spotkałem (swój egzemplarz nabyłem w Bułgarii).

Ogólnie jest przesłodko, jednostronnie i nudno. Konsumpcja nie powoduje większych emocji. Bo i samo piwo najlepiej sprawdzi się gdzieś, gdzie na pewno nie będzie stanowiło niczego więcej poza tłem do ciekawszych spraw towarzyskich. 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

Dunkel Weiss

Chwalą się drożdżami i recepturą z browaru z Opactwa Ettal.

Aromat: krótka korzenność na początek, potem słodowa miękkość - kakaowe ciasteczka i nieco banana
    Piana - wysoka, zwarta, kremowa, średnia trwałość
    Barwa - taka jak u zdjęciu Wpadzia, ale bardziej zamglone, miedź zastąpiona neco brunatnym zmętnieniem
    Wysycenie - średnie, musujące. Mogłoby być jednak nieco żywsze
    Smak - słodszy profil słodowy - kakaowe ciasteczka, wanilia, potem trochę banana. W ustach zostaje minimalny posmak korzennej goryczki. Kwaskowych niuansów związanych z pszenicznymi piwami praktycznie brak
    Treściwość - spora

Podobnie jak w ich jasnej pszenicy - jednowymiarowo w kierunku wyższej słodyczy. Poprawne, ale tam były klasyczne banany, tu bardziej ciastkowo. Klasyka (czyli banany i jasne piwo) się lepiej broni. Całość bez szału, łagodne, miękkie, ale brakuje żywszej kontry.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    tej wersji w Polsce jeszcze nie spotkałem (swój egzemplarz nabyłem w Bułgarii).
    a ja w innym landzie. Kauflandzie

Comment

Przetwarzanie...
    X