Licher, Benediktiner Weissbier Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Licher, Benediktiner Weissbier Alkoholfrei

I ostatni z serii pszenicznych Benediktinerów warzonych dla bawarskiego Klosterbrauerei Ettal w heskim Licherze. Tym razem trafiło na wariant alkoholfrei, mający poniżej 0,5% zawartości alkoholu.

Barwa żółto-pomarańczowa, jak na styl całkiem nasycona. Nieklarowna.
    Drobna, lekko kremowa piana. Po trzech minutach osiada trwałym kożuchem na powierzchni. Umiarkowanie lepi się do szklanki.
    Aromat pozbawiony nut bananowych, owocowych a także i fenoli przyprawowych. Jest za to bardzo mocna pszenica, mokre siano i silne skojarzenia z brzeczką.
    W smaku pojawia się słodowa słodycz i nieznacznie owocowe nastroje. Wyraźne za to pszeniczne odcienie i chlebowe posmaki. Dodatkowo delikatna cierpkość, brak fenoli, goryczki i znikoma kwaśność.
    Nasycenie przyzwoite.
    Butelka z ładną etykietą, krawatką oraz przypisanym piwu kapslem. Do ręki wziąć przyjemnie.

Po ładnej prezentacji w szklance następuje zaskoczenie zapachem - specyficznym, mokrym, nieco podkisłym. Smak jednostronny, pszeniczny, zbożowy w charakterze. Piwo ma zaskakująco wysoką treściwość i choć czuć, że to wersja free to daje się pić. Natomiast w kategoriach stylu pszenicznego nie mieści się nawet w III lidze. Ambiwalentnie kręcąc głową daję za całokształt 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Licher, Benediktiner Hell
    darekd
    Spory browar z Lich w Hesji (należy do grupy Bitburgera) współpracuje z benedyktynami z pięknego klasztoru w bawarskim Ettal i warzy w kooperacji z nimi kilka piw. Ciekawostką jest to, że zakonnicy mają własny browar na miejscu. Warzą między innymi tego koźlaka:

https://www.browar.bi...
    2020-01-29, 02:33
  • darekd
    Hösl Mitterteich, Dunkles Weissbier Resi
    darekd
    Ciemna pszenica z bawarskiego Górnego Palatynatu.

5,1% alk.

https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...les-weissbier/

Aromat - kwaskowe owoce, troszkę palonego słodu, lekki banan
    Piana - średnia, umiarkowanie trwała ze strzępkami kożuszka...
    2021-09-15, 22:47
  • AaLeX
    Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Alkoholfrei
    AaLeX
    Na wstępnie zaznaczę, iż nie jestem miłośnikiem bezalkoholowych piw, ale czasami zdarza mi się takowe wypić. Polskie piwa tego gatunku kojarzą mi się głównie ze słodkim, ryżowym posmakiem. Tutaj mamy zupełnie coś innego. Piwo ma fajną goryczkę i marginalną słodycz gdzieś w tle. Do...
    2024-07-17, 10:35
  • Javox
    Feldschlößchen, Stephans Bräu Hefe-Weißbier
    Javox
    Ekstrakt 12.4*, alko 5.4%

Piana - sporo na starcie potem pełna warstewka.
    Lacing - dość efektowne.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, nieco blady jaśniejszy pomarańczowy.
    Aromat - banan, guma balonowa.
    Smak - nieco cierpki banan, guma balonowa, lekko cynamon,...
    2023-11-23, 18:00
  • Javox
    Mauritius Zwickau, Hopfe Weissbier
    Javox
    Pszenica na Biedronke z alko 4.9%

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasno pomarańczowy.
    Aromat - banan i drożdże.
    Smak - słodkawe, skóra (wewnętrzna) od banana, mini goryczka....
    2023-08-09, 13:43
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...