Koźlak dubeltowy z sięgającego czasów końca XVII wieku browaru restauracyjnego Dorn w Bruckbergu. Piwo ma 7,5% alkoholu.
Barwa jasnobursztynowa. W pełni przejrzysta.
Wysoka i drobna piana, koloru lekko złamanej bieli. Mięsista i czapiasta. Zostawia wyraźne ślady. Jednak po kilku minutach zostaje jedynie dziurawe naśnieżenie na powierzchni.
Aromat zaskakuje pozytywnie. Obok spodziewanej słodowości są bardzo mocne nuty chmielowe - ziołowe, trawiaste, a nawet lekko korzenne. Gdzieś w tle przebija się także delikatnie gryzący alkohol.
W smaku podstawą jest już silna słodkawa zbożowa słodowość. Chmiel zdecydowanie się chowa i pozostawia śladową tylko goryczkę. Tu już wyraźniej wyczuwalny lekko pikantny, grzejący alkohol. I to chyba on odpowiada za większość gorzkości.
Nagazowanie średnie w kierunku niższego.
Butelka euro z typową piwną etykietą. Nie rzuca się w oczy. Kapsel spotykany na butelkach wielu mikrusów z Bawarii.
Aromat piwa może rozbudzić oczekiwania, ale już pierwszy łyk sprowadza na ziemię. W porównaniu z przeciętnym podwójnym koźlakiem ten ma zbyt wysokie nuty alkoholowe. Zwłaszcza w profilu smakowym. 6,5 w skali 1-10.
Barwa jasnobursztynowa. W pełni przejrzysta.
Wysoka i drobna piana, koloru lekko złamanej bieli. Mięsista i czapiasta. Zostawia wyraźne ślady. Jednak po kilku minutach zostaje jedynie dziurawe naśnieżenie na powierzchni.
Aromat zaskakuje pozytywnie. Obok spodziewanej słodowości są bardzo mocne nuty chmielowe - ziołowe, trawiaste, a nawet lekko korzenne. Gdzieś w tle przebija się także delikatnie gryzący alkohol.
W smaku podstawą jest już silna słodkawa zbożowa słodowość. Chmiel zdecydowanie się chowa i pozostawia śladową tylko goryczkę. Tu już wyraźniej wyczuwalny lekko pikantny, grzejący alkohol. I to chyba on odpowiada za większość gorzkości.
Nagazowanie średnie w kierunku niższego.
Butelka euro z typową piwną etykietą. Nie rzuca się w oczy. Kapsel spotykany na butelkach wielu mikrusów z Bawarii.
Aromat piwa może rozbudzić oczekiwania, ale już pierwszy łyk sprowadza na ziemię. W porównaniu z przeciętnym podwójnym koźlakiem ten ma zbyt wysokie nuty alkoholowe. Zwłaszcza w profilu smakowym. 6,5 w skali 1-10.