Scherdel Hof, Scherdel Lager

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Scherdel Hof, Scherdel Lager

Scherdel to bawarski browar z miasta Hof, leżącego tuż przy granicy z Saksonią. Browar należy do działającego w branży spożywczej oraz nieruchomości holdingu Schörghuber, który jest właścicielem także takich znanych niemieckich marek piwa jak Paulaner, Hacker-Pschorr czy Kulmbacher.
    Scherdel produkuje piwa w tradycyjnych niemieckich stylach, póki co nie otwierając się na podróże po modnych obecnie formach piwnych.
    Lager to więc lager. W składzie, za etykietą, woda, słód jęczmienny, chmiel i ekstrakt chmielowy. Tyle. Alkohol 5,0%, ekstraktu nie podano.

W pełni złocisty, klarowny kolor.
    Biała, wysoka, drobnoteksturowa piana. Wolno opada, przy okazji tworząc wymyślne, czapiaste formy. Obficie oblepia ścianki pokala. Zalega trwałą i grubą pierzyną.
    W aromacie nuty zbożowe, o zapachu siana, stosunkowo miękkie. Nieznaczna trawiasta chmielowość.
    Smak zaskakuje wyjątkowo niskim poziomem goryczki. Piwo jest płaskie, wodniste, bo i strona słodowa opiera się jedynie na lekkich ziarnistych i szybko umykających na podniebieniu odcieniach.
    Nagazowanie zdecydowanie zbyt niskie.
    Butelka typu NRW z prostą, piwną, ale niebrzydką niebieską etykietą i takąż krawatką. Do tego firmowy kapsel.

Do momentu spróbowania to piwo robiło naprawdę świetne wrażenie. Bo i okazała piana i przyjemne aromaty i sympatyczna estetyka opakowania. Jednak degustacja obnaża anemiczny, mierny profil smakowy. A brak gazu potęguje jeszcze rozczarowanie. Za całokształt wychodzi mi 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X